bezár
 

színház

2021. 01. 06.
A hatvanéves Pécsi Balett jubileumi programjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hatvanéves Pécsi Balett jubileumi programjai Új bemutatókkal, emlékező műsorokkal ünnepelné fennállásának hatvanadik évfordulóját a Pécsi Balett márciustól - közölte az MTI.

Az ünnepi programsorozat keretében március végén jubileumi gálaesten mutatják be Pécsen Az iszonyat balladája című darabot, amely egy teljesen új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával készül.

Szkéné színház

Amennyiben a járványhelyzet úgy alakul, a Müpa szervezésében Vasarely címmel kerül megrendezésre egy nagyszabású darab a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül, ezt követően a tervek szerint ősszel, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón lesz látható az Ádám és Éva című darab premierje.

A jubileumi év produkcióit Vincze Balázs, a Pécsi Balett korábbi ügyvezetője, jelenlegi művészeti vezetője, a társulat elmúlt másfél évtizedének meghatározó alkotója álmodja majd színpadra rendezőként, illetve rendező-koreográfusként.

Az évfordulón az új bemutatók mellett egy - a társulat eddigi történetét bemutató - filmet is láthat a közönség, készül egy jubileumi kiadvány, továbbá a tervek szerint találkozót tartanak a régi tagokkal és a pécsi táncrajongókkal a Pécsi Nemzeti Színházban és a Müpában.

Amennyiben a járványhelyzet másképp nem engedi, akkor online, illetve időben csúsztatva valósítják meg a Nemzeti Kulturális Alap és az EMMI támogatásával megvalósuló programokat.

Magyarország tánctörténetének mérföldköve volt a Pécsi Balett megalakulása, hiszen hazánk első modern balett együttese jött létre a Mecsekalján. A társulat 1961. január 3-án tartotta első bemutató előadását a Pécsi Nemzeti Színházban Eck Imre három koreográfiájával: Az iszonyat balladája Szokolay Sándor zeneművére, a Változatok egy találkozásra Vujicsics Tihamér, a Concerto a szivárvány színeire Hidas Frigyes muzsikájára készült.

Fotó: kép a Pécsi Balett Rómeó és Júlia előadásáról (Vincze Balázs rendezésében)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Csak ültek és meséltek Csak ültek és meséltek
Büfészínész/Színészbüfé 1. – Az Örkény Színház szilveszteri műsoráról
színház

A nyelvi virtuozitás örömszínháza A nyelvi virtuozitás örömszínháza
Bogusław Schaeffer: Színpadi kompozíciók, Kalligram, 2020
Samuel Beckett: Az utolsó tekercs / A régi dallam a Digital Theatre kínálatában
Interjú Ubrankovics Júlia színésznővel filmes és színházi szerepeiről, amerikai tapasztalatairól

Más művészeti ágakról

...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020
Mécs Anna: Kapcsolati hiba, Scolar, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés