bezár
 

film

2021. 01. 30.
Közzétették a jelölhető animációs, dokumentum- és nemzetközi filmes listát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közzétették a jelölhető animációs, dokumentum- és nemzetközi filmes listát Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) csütörtökön közzétette azoknak a produkcióknak a listáját, amelyek megfeleltek a feltételeknek, és így jelölhetők a legjobb animációs film, dokumentumfilm és nemzetközi film kategóriájában az Oscar-díjra.

Az animációs mezőnyben idén 27 alkotás közül kerülhetnek ki a jelöltek. Köztük van a Pixar Lelki ismeretek című produkciója és a Cartoon Saloon Wolfwalkers című munkája, valamint a Netflix Animation és a sanghaji Pearl Studio koprodukciójában készült Lunaria - Kaland a Holdon is.

A dokumentumfilmes versenybe rekordszámú, 238 filmet neveztek, ebből 15 kerül majd a rövidített listára, amelyet február 9-én hoznak nyilvánosságra.

Szintén február 9-én derül ki, hogy a legjobb nemzetközi film kategóriába nevezett 93 film közül melyek jutnak be a 15 filmet tartalmazó szűkített válogatásba, amelyből később az öt Oscar-jelöltet választják ki a filmakadémia tagjai.

A nemzetközi filmek mezőnyében Magyarországot Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmesfilmje képviseli. A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A film sikerrel mutatkozott be nyár végén a velencei, majd a torontói fesztiválon, és világszerte rangos díjakkal ismerték el.

A legjobb nemzetközi film Oscarjára nevezett 93 film közül 34 alkotást rendezett nő.

A nevezett produkciók között szerepel a Még egy kört mindenkinek című dán film Thomas Vinterberg rendezésében, Alexander Nanau Colectiv című román dokumentumfilmje, Agnieszka Holland Sarlatán című cseh filmje és az orosz Dorogije továriscsi, Andrej Koncsalovszkij filmje. Lesotho, Szudán és Suriname először küldött filmet ebbe az Oscar-kategóriába.

Az Oscar-jelöléseket március 15-én hozzák nyilvánosságra. A 93. Oscar-díjátadó gálát pedig április 25-ére tervezik a Los Angeles-i szervezők.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Katrine W. Kjær: Egy lány hosszú futása
Terry Gilliam filmjét 25 éve, december 8-án vetítették először New Yorkban
Roy Andersson: Történetek a végtelenségről
Oláh Judit: Visszatérés Epipóba

Más művészeti ágakról

Születésének századik évfordulójára
irodalom

A vadásznak könnyű, már halott A vadásznak könnyű, már halott
Szabó Imola Julianna: Holtak aranya, holdak ezüstje – Cser Kiadó, 2020.
színház

Egy Don Juan a nappaliban?
A Magyar Nemzeti Balett Don Juan-előadásával folytatódik az Opera Otthonra
art&design

Bevásárolunk kortárs művekkel
Erősödött a kortárs művek iránti érdeklődés és az online árverésekkel egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés