bezár
 

art&design

2021. 02. 05.
Kihirdették a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj nyerteseit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihirdették a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj nyerteseit Kihirdették a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj idei nyerteseit, a tavalyi ösztöndíjasok munkáiból pedig a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban nyílt online kiállítás – közölte az MTI.

Az ösztöndíjat bonyolító MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Tardy-Molnár Anna a 2020-as Pécsi József-ösztöndíjasok beszámoló kiállításának csütörtöki megnyitóján, a Capa Központban jelentette be az ösztöndíj idei nyerteseit. A tíz fiatal alkotó egy évig havi bruttó 200 ezer forint támogatásban részesül, amellett a MANK további megjelenési lehetőségekkel is segíti szakmai fejlődésüket.

A zsűri döntése alapján a 2021-es Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj nyertesei az 1. évfolyamon Biró Dávid, Bognár Benedek, Darab Zsuzsa, Fromm Balázs, Rédling Hanna és Zoltai András, a 2. évfolyamon Balogh Viktória, Bartha Máté és Piti Marcell, a 3. évfolyamon pedig Zagyvai Sára.

A Pécsi József (1889-1956) fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére létrehozott fotóművészeti ösztöndíjat 1991-ben alapította az akkori művelődési minisztérium azzal a céllal, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. 2016 óta a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a MANK Nonprofit Kft. közreműködésével rendezi meg a Pécsi József-ösztöndíjasok beszámoló kiállítását.

A MANK közleménye szerint a most kiállított sorozatok is bizonyítják, hogy a fotográfia sokszínű eszköztárát használva minőségi műveket hoztak létre az ösztöndíjat elnyert alkotók. A 2020-as ösztöndíjasok munkái sokszínűen reflektálnak az embert körülvevő világra, környezetre. Balogh Viktória A szivárvány lábánál című sorozata fotókönyvként mutat lenyomatot a kertművelésről és a természetközelségben kialakított létről. Nyíri Julianna Ég címet viselő alkotásai az emberi létet meghatározó, ám végtelenül hétköznapi égboltot dokumentálja, míg Zagyvai Sára Távoli képzetek képsorozata egzotikus tájakra kalauzolja a nézők képzeletét, olyan tájakra, melyek csak a képzeletben és vágyképekben élnek.

A fiatal fotóművészek erőteljesen reflektálnak társadalmi témákra is. Bánhegyesy Antal művei a Betyársereg nevű gyűlöletcsoport egyik tagját követte váratlan és sorsfordító eseményeken keresztül. Az Áraink forintban értendők című sorozatban Sivák Zsófia Heves megye háromezer fő alatti településeinek még nyitva lévő kocsmáit kereste fel és fényképezte, melyeken keresztül a magyar vidék jelenlegi helyzetét mutatja be. Piti Marcell Csongrád megyei fiatalokat fotózott, akik a maguk döntéséből választották a tanyasi életmódot. Turós Balázs fotóival a családon belüli szerepek és kapcsolatok változásait mutatja be.

Témát nyújtott a fiatal fotóművészek számára az ember és technológia kapcsolata is. Bilak Krystyna Hadd táncoljon a szemed sorozatával fiktív konstrukciókat, kompozíciókat hozott létre, mellyel a számítógépes képmanipulációkra is felhívja figyelmünk. Szalai Dániel művei a digitális technológiák ipari állattartásban való használatát vizsgálják, a gépi látás és mesterséges intelligencia állatvilágra gyakorolt hatásait képzik le – mutatja be a Capa Központ Youtube-csatornáján és honlapján (https://capacenter.hu/) megtekinthető kiállítást a MANK közleménye.

Négyzetes kép a leadben: capacenter.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

"A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk"
Paul Cézanne (1839-1906) rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás nyáron a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA)
art&design

Gyíkok* Gyíkok*
A magyar performansz története 1966–2018 (10): Szerbiai magyar performansz: Aiowa csoport (1988-92)
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan
aqb, ProjectSpace – Mátrai Erik: „Ellipszisek”
art&design

Mi van a szemünk előtt lebegő fátyol mögött? Mi van a szemünk előtt lebegő fátyol mögött?
Kiss Dániel márványszobrai mondanivalójának sokszínűsége

Más művészeti ágakról

irodalom

Thomas Bernhardtól Tóth Krisztináig Thomas Bernhardtól Tóth Krisztináig
A politikai önazonosság kialakítása és az írók
zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak
gyerek

Középpontban a képregény
Képregénypályázatot hirdet a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma
David France: Isten hozott Csecsenföldön


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés