bezár
 

zene

2021. 02. 26.
Két lemez – két korszak
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Két lemez – két korszak A Hungaroton Kiadó két új kiadványával kedvez a klasszika és romantika kedvelőinek egyaránt. Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart kamarakvartettjei a Flute Quartets albumon hallhatóak, míg az Anima Musicae Kamarazenakar String Serenades sorozatának harmadik részében megismerkedhetünk Schubert mellett, a későromantika számos kiemelkedő alakjaival.

A Flute Quartets album a klasszika két igencsak jelentős mesterének kvartettjeit tartalmazza. Joseph Haydn, a Die Quinten („Az ötödik”) néven ismert eredetileg vonósnégyesre szerzett alkotása mellett, a híres Friedhofsquartett, azaz a „Temetőkvartett” mutatja be a művész formai szempontból rendezett, ám rendkívül különleges és érzékeny stílusát. Mindemellett Mozart két igazán szellemes, vígoperáira emlékeztető kamarazenei alkotását ismerhetjük meg.

A 2021. március 5-én megjelenő album előadói Győri Noémi (fuvola), Kokas Katalin (hegedű), Bársony Péter (brácsa) és Kokas Dóra (cselló).

A String Serenades című sorozat harmadik részében az Anima Musicae Kamarazenekar a romantika korai és kései periódusában kiemelkedő szerepet játszó zeneszerzőinek szerenádjait tárja elénk. Az albumot a variációs dalairól, és különböző stílusokat elegyítő technikájáról ismert Victor Herbert nyitja. Ezután a brit Edward Elgar fiatalos, szenvedélyes varázzsal fűszerezett szerenádja hallható, melyet a „szerenádos-róka” becenévre hallgató Robert Fuchs alkotása követ. Az albumot a romantika egyik vezéralakjának, Schubertnek a Hattyúdalok című ciklusa zárja.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés