bezár
 

irodalom

2021. 02. 25.
Derű és ború
Élet és Irodalom, 2021. február 26.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Derű és ború Február utolsó hete idén a tavaszt is magával hozta. Süt a nap, végre ki lehet ülni az erkélyre olvasni. De mikor fellapozom az Élet és Irodalom e heti számát, mégiscsak bekúszik az a bizonyos rossz közérzet. Szerencsére más egyéb is. Pénteken már olvashatóak Jászberényi Sándor és Győrffy Ákos versei mellett Gerőcs Péter, Szil Ágnes és Selyem Zsuzsa tárcái, számos esszé, kritika és ajánló társaságában.

De miből is ered ez a rossz közérzet? A lap talán egyik legfontosabb írása az, amelyben Földényi F. László a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől elbúcsúzva összefoglalja, hogy milyen szellemiséget is képviselt az intézmény hosszú működése során, amelyet az új vezetőség elsöpört, és amelynek megőrzésében elsősorban az egyetem hallgatóira lehet számítani. A kritika persze nemcsak határon belül érvényes. Az e heti szám Ex Libris-rovatát jegyző Váncsa István olyan szerzők munkáiról készített ugyanis összefoglaló kritikát, mint Chantal Delsol, az itthon is egyre népszerűbbé váló Byung-Chul Han, David Graeber és Ole Thorstensen, akik maguk is valamifajta kordiagnózist állítanak fel elsősorban a nyugati kultúrában és társadalmakban megjelenő újfajta hatalomgyakorlási módokról és a közhangulatot meghatározó jelenségekről, tendenciákról. Ahogy olvasom a lapot, azt veszem észre, hogy egyre többször lapozok vissza Jászberényi Sándor Meditációs gyakorlat című verséhez, amely címéhez hűen a maga poétikai működésével vizualizálhatóvá teszi az elengedést: „Amit el kell engedni,/azt papírrepülőként kell elengedni./Hátralépve ráhelyezni a szélre,/és nézni azt, hogy lassan ellebeg.

És mi lenne a más egyéb? Kiemelném egyrészt Károlyi Csaba Nádas Péterrel készített interjúját, amelyben a lap főszerkesztő-helyettese az íróval a száz éve született Mészöly Miklósról beszélget a vele való személyes és irodalmi kapcsolatáról. Kifejezetten örömteli emellett Demény Péter írását is olvasni arról, hogy az erdélyi író és költő hogyan viszonyul saját személyes kánonjának alakulásához, és egyáltalán, milyen szempontok játszhatnak szerepet egy ilyen olvasmánylista kialakulásában, hogyan találja meg az ember saját magát ebben az irodalomnak nevezett szövegtengerben: „Mondd meg, mit olvasol újra, és megmondom, ki vagy.”

Az elmúlt évben bőven volt idő arra, hogy megfigyelhessük, hogy mi az, amit a legszívesebben emelünk le újra a könyvespolcainkról, de ez nem teszi zárójelbe azt az izgatottságot, amit egy új könyvben való elmerülés lehetősége kelt az olvasó emberben. Az ÉS e heti száma ebben is segítségünkre lehet szokásos „A hét könyvei” válogatásával, illetve a kritika-rovat különböző cikkeivel.

Lehet tehát örülni a tavasznak, hiszen tovább tudunk olvasni természetes fény mellett. A rossz közérzet ellenére is, vagy talán éppen azért.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kolozsi Blanka --


További írások a rovatból

irodalom

Önmaga számára elégséges Önmaga számára elégséges
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
irodalom

Egy szó megtisztítása Egy szó megtisztítása
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
A Margó Fesztivál záró napja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés