bezár
 

irodalom

2021. 03. 02.
Női szerzők a felnőtteknek szóló irodalom területén
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Női szerzők a felnőtteknek szóló irodalom területén 2020-ban 140 szépirodalmi kötet jelent meg női szerzőtől magyarországi kiadóknál, ami azt mutatja, hogy nagy és sokszínű a női irodalom az országban.

A Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma (SZÍN), összegzést készített arról, hány kortárs női író könyve jelent meg 2020-ban Magyarországon. A vizsgálatot a Magyar Könyvkereskedők és Könyvterjesztők Egyesületével együttműködve végezte, és 24 kiadó kínálata alapján megállapította, hogy 140 első kiadású kötet jelent meg tavaly az irodalom területén publikáló női szerzőktől. Ez azt is jelenti, hogy nagy és sokszínű a női irodalom az országban.

Érdekesség, hogy a nők által írt könyveknek majdnem a fele (48%) felnőtteknek szól (67 darab kötet). Ez azt mutatja, hogy a nők már minden területen jelen vannak, és nem csupán a hagyományosan inkább hozzájuk kötött ifjúsági- és gyermekirodalom terén alkotnak.

Más arányokat találunk, ha azt vizsgáljuk, hány női szerző kötete jelent meg a legtöbb kortárs magyar szerzőt megjelentető szépirodalmi kiadóknál (Jelenkor, Magvető, Kalligram, Scolar, Prae). Itt ugyanis összesen 25 ilyen kötet jelent meg a 140-ből, ami 17%-ot jelent.

Jobb a helyzet, ha a felnőtteknek szóló könyvek csoportján belül vizsgálódunk, ezeknek a női köteteknek a 37%-a jelenik meg a fent felsorolt öt kiadónál.

Ez a szempont azért lényeges, mert a szépirodalmi díjak nagy részét a vezető irodalmi kiadók szerzői nyerik el, ahol egyébként a női szerzők aránya 30% körül mozog.

A SZÍN egy korábbi kutatásában arra mutatott rá, hogy a szépirodalmi díjak 82%-át férfiak nyerik el, a nők pedig csak 18%-os arányban részesültek az elismerésekből, és ezek a díjak főként a kortárs magyar szerzőket megjelentető szépirodalmi kiadók szerzőihez kerülnek. A kutatás az elmúlt 15 év során 13 szépirodalmi díjat vizsgált meg, és jelentős elmozdulás, a kiegyenlítődés irányába mutató pozitív tendencia csak minimálisan volt tapasztalható néhány díj esetében ezen időszakon belül.

A SZÍN-ről

A Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma (SZÍN) a magyar nyelven alkotó női írók esélyeit hivatott javítani. A SZÍN kiemelten fontosnak tartja, hogy a női szerzők esélyegyenlősége közös ügye legyen a szakma minden szereplőjének, az irodalmat támogatóknak és fogyasztóknak egyaránt.

A SZÍN 2021-ben új rendezvényekkel, irodalmi műsorokkal jelentkezik. Március 26-án a női szerzők és az irodalmi folyóiratok kapcsolatát, tágabb kontextusban az irodalmi szocializáció sajtó- és médiaviszonyait vizsgálják majd számos szakértő bevonásával egy online konferencia keretében. Szintén márciustól prózaszemináriumot szerveznek gyakorló szépírók számára. Ezen kívül folytatódik a Ms. Columbo sorozat, amely az idei első félévben elméleti kérdésekkel, illetve az irodalmi élet bizonyos strukturális problémáival foglalkozik majd.  

A SZÍN célja egyrészt a szakmán belüli arányproblémák feltárása, másrészt a női esélyek javítása, a tolerancia és odafigyelés jegyében. 

További információ a SZÍNről és a 2020-as női listáról itt található

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés