bezár
 

irodalom

2021. 03. 15.
Női írók a folyóiratokban – Folyóiratok női írók pályáján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Női írók a folyóiratokban – Folyóiratok női írók pályáján A Szépírók Társasága és a SZÍN Női Érdekvédelmi Fórum online konferenciát rendez 2021. március 26-án, 15 órától.

A SZÍN, a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma a női írok esélyeit hivatott javítani, a munkacsoport célja a nők érdekvédelmének, esélyegyenlőségének segítése az irodalmi életben.

Tavaly ősszel Elismerés, politika, kánon – Nők a mai magyar irodalomban címmel rendezte meg első, nagyszabású online szakmai szimpozionját az érdekvédelmi csoport, melyhez hiánypótló kutatást is végeztek. Ebből többek között kiderült, hogy – az elmúlt 15 évet vizsgálva, és ennek átlagában – az irodalmi díjak 82 százaléka került férfiakhoz, 18 százaléka pedig nőkhöz.

Idén is folytatják a SZÍN munkatársai a kutatások és szakmai találkozók sorát. Az év elején összegzést készítettek a 2020-ban Magyarországon megjelent, magyar női írók által a szépirodalom területén publikált kötetekről, most pedig újabb szakmai konferenciára készülnek.

A Női írók a folyóiratokban – Folyóiratok női írók pályáján című szakmai konferenciának fő kérdései, hogy a nők mérsékelt jelenléte a folyóiratokban, illetve az ott megjelent kritikákban összefügg-e azzal, hogy a női szerzők a mai napig sokkal kevesebb elismerésben részesülnek, mint férfi kollégáik. Mik lehetnek a fő okai annak, hogy nemzedékek nőnek fel úgy az iskolákban, hogy szinte egyetlen írónő nevével sem találkoznak tanulmányaik során?

Megalapozottak-e ezek a felvetések 2021-ben, vagy az irodalmi élet belépési pontjai olyannyira megváltoztak az elmúlt két-három évtizedben, hogy a nyomtatott folyóiratoknak nem tulajdonítható ilyen nagy szerep? A március 26-án megrendezésre kerülő online konferencia fő célkitűzése, hogy egyrészt válaszokat találjon, másrészt új kérdéseket is felvessen a női esélyegyenlőség érdekében. Az előadók, felkért megszólalók és a kerekasztal-beszélgetések résztvevői sok szempontból, az online világ, a külföldi média és az elit irodalmi körökön kívüli írásos kultúra felől is megvilágítják ezeket a kérdéseket.

A témában megszólalnak: Hermann Veronika, Hidas Judit, Horváth Györgyi, Karafiáth Orsolya, Szaniszló Judit, Juhász Anna, Berg Judit, Péterfy-Novák Éva, Tóth Kinga, Babiczky Tibor, Nagy Csilla, Valuska László, Vásári Melinda.

Felolvasnak: Bán Zsófia, Gerevich András, Gulisio Tímea, Kiss Tibor Noé, Mán-Várhegyi Réka, Terék Anna, Zilahi Anna.

A konferencia eseményéhez itt lehet csatlakozni, az online belépési adatokat is itt fogják a konferencia előtt közzé tenni.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés