bezár
 

film

2021. 03. 24.
Úttörő nők a spanyol filmművészetben – ingyenes online vetítéssorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Még március 26-ig tart a Cervantes Intézet Női tér elnevezésű vetítéssorozata, amely azokra a nőkre fókuszál, akik az ötvenes-hatvanas években debütáltak filmrendezőként. Az ingyenesen megtekinthető filmek a spanyol filmművészet úttörőinek munkásságába nyújtanak betekintést, emellett a nézők a korabeli Spanyolország mindennapjaival is megismerkedhetnek.

A Női tér filmciklus 2010 óta a Cervantes Intézet női kultúrának szentelt állandó programja, amely jellemzően aktuális filmeket mutat be, ízelítőt adva kortárs spanyol női filmrendezők munkáiból. Idén először a filmciklus azokra a nőkre összpontosít, akik korukat meghaladva az ötvenes-hatvanas években debütáltak filmrendezőként. Olyan rendezőnők munkáit ismerhetik meg az érdeklődők, akik őszintén, elkötelezetten forgatták filmjeiket annak ellenére, hogy az adott kor ellenük játszott. 

Már csak két film látható a sorozatból. A Bartolomé testvérek, Cecilia és José rendezésében egy kétrészes dokumentumfilmet láthatnak a nézők március 23-án és 26-án (illetve a bemutató után 48 órán keresztül). Az És ami azután történt... forgatása Franco halála után három évvel kezdődött és egy hónappal az 1981. február 23-i puccs előtt fejeződött be. A dokumentumfilmek a spanyol társadalmi és politikai válság kulcselemeit mutatják be. Láthatjuk a Franco halála után bekövetkezett változásokat, azt, hogy a spanyolok ezekre hogyan reagáltak, és a problémákat, amelyek akkor merülnek fel, amikor egy új demokrácia születik a régi diktatúrából, az azzal való nyilvánvaló szakítás nélkül.

Az És ami azután történt... 1. részének plakátja (Forrás: Cervantes Intézet)

A filmek a Cervantes Intézet Vimeo-csatornáján ingyenesen lesznek elérhetők 48 órán keresztül.

További információ ide kattintva olvasható.

A négyzetes képen az És ami azután történt... 2. részének egy képkockája látható

Forrás: Cervantes Intézet

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

J Blakeson: Fontos vagy nekem
Dér Asia, Haragonics Sára: Anyáim története
Terry Gilliam filmjét 25 éve, december 8-án vetítették először New Yorkban

Más művészeti ágakról

gyerek

Gyerekdalok a csúcson!
Hiánypótló gyerekdalok, kortárs vers és zene kicsiknek és nagyoknak az IGYIC szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés