bezár
 

zene

2021. 04. 04.
Nemzetközi siker: Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett közös lemeze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi siker: Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett közös lemeze Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett 2021 februárjában megjelent lemeze, a Hallgató a hónap legjobb tíz klasszikus zenei felvételei között szerepel az Apple Music kínálatában, míg a viszonyítási alapnak számító The Classic Review portál az Editor’s Choice rovatban április hónap legjobb klasszikus lemezei közé sorolta – írja a papageno.hu.

„Kézzelfogható őszinteség és intenzív érzelem” – írja a felvételről az Apple Music, amelynek kínálatában márciusban a legjobb tíz album közé került a Hallgató. A The Classic Review kritikusa pedig így ír: „valamennyi darab középpontjában a megemlékezés áll, annak többféle formájába betekintést nyerhetünk.”

A Zeneakadémián élőben felvett Hallgató egy megható album gyászról és transzcendenciáról Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett (Keller András, Környei Zsófia, Homoki Gábor, Fenyő László) előadásában. A világhírű gitárművész és vonósnégyes játékát megörökítő lemezen olyan szerzők műveit hallhatjuk, mint maga Snétberger, Sosztakovics, John Dowland, vagy Samuel Barber. Annak ellenére, hogy Keller András és Snétberger Ferenc gyakran adtak közösen koncertet, a Hallgató a két művész közreműködésének első lemezen megörökített lenyomata.

Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett, fotó: Kleb Attila
Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett, fotó: Kleb Attila

A lemez nyitányának címe Népem emlékére. Ezzel a mély fájdalmat megéneklő roma sirató műfajjal Snétberger egy gyerekkori emlékét idézi meg, nagyanyjától hallott, generációról generációra továbbadott temetési dallamot hív életre. De a Népem emlékére több, mint zenébe öntött fájdalom: egyszerre gyászos és örömteli, az ellenállás, kitartás és felszabadulás megünneplése.

A lemezen ezután Sosztakovics a világháború és fasizmus áldozatainak tiszteletére komponált 8. vonósnégyese következik a Keller Kvartett jellegzetesen energikus előadásában. Ezt John Dowland műveinek kifinomult feldolgozásai követik. A Keller Kvartett játékában Barber 11. vonósnégyesének Molto adagio ütemeiből az elvágyódás érzése szűrődik ki, a Your smile című darabban pedig a remény csillan meg Snétberger szólógitár-játékában. A lemezt záró Rhapsody 1-en Snétberger ragyogó zenei témáját értelmezi újra a gitár kísérte vonósnégyes, melyet a szerző eredetileg egy roma holokausztról szóló filmhez írt, így a lemez tematikája – a gyász és transzcendencia – teljes kört zár be.

A Hallgató az ECM Records gondozásában, az itthoni Hangvető terjésztésében, Kleb Attila fotóival jelent meg.

Négyzetes kép a leadben: ecmrecords.com, fotó: Kleb Attila

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Ivan and the Parazol: Mást vártam című daláról
zene

A Filharmónia Magyarország közel 20 online koncertet kínál márciusban
Kínálatukban a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfónikus Zenekar is szerepel
A Nemzeti Filharmonikusok Fehér éjszakák koncertjéről

Más művészeti ágakról

Interjú Réti Iringóval, aki bábszínész szakon végzett a Színművészetin, most Berlinben él, de játszott már Debrecenben, Grazban, sőt Palermóban is
gyerek

Gyerekdalok a csúcson!
Hiánypótló gyerekdalok, kortárs vers és zene kicsiknek és nagyoknak az IGYIC szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés