bezár
 

zene

2021. 04. 04.
Nemzetközi siker: Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett közös lemeze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi siker: Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett közös lemeze Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett 2021 februárjában megjelent lemeze, a Hallgató a hónap legjobb tíz klasszikus zenei felvételei között szerepel az Apple Music kínálatában, míg a viszonyítási alapnak számító The Classic Review portál az Editor’s Choice rovatban április hónap legjobb klasszikus lemezei közé sorolta – írja a papageno.hu.

„Kézzelfogható őszinteség és intenzív érzelem” – írja a felvételről az Apple Music, amelynek kínálatában márciusban a legjobb tíz album közé került a Hallgató. A The Classic Review kritikusa pedig így ír: „valamennyi darab középpontjában a megemlékezés áll, annak többféle formájába betekintést nyerhetünk.”

A Zeneakadémián élőben felvett Hallgató egy megható album gyászról és transzcendenciáról Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett (Keller András, Környei Zsófia, Homoki Gábor, Fenyő László) előadásában. A világhírű gitárművész és vonósnégyes játékát megörökítő lemezen olyan szerzők műveit hallhatjuk, mint maga Snétberger, Sosztakovics, John Dowland, vagy Samuel Barber. Annak ellenére, hogy Keller András és Snétberger Ferenc gyakran adtak közösen koncertet, a Hallgató a két művész közreműködésének első lemezen megörökített lenyomata.

Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett, fotó: Kleb Attila
Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett, fotó: Kleb Attila

A lemez nyitányának címe Népem emlékére. Ezzel a mély fájdalmat megéneklő roma sirató műfajjal Snétberger egy gyerekkori emlékét idézi meg, nagyanyjától hallott, generációról generációra továbbadott temetési dallamot hív életre. De a Népem emlékére több, mint zenébe öntött fájdalom: egyszerre gyászos és örömteli, az ellenállás, kitartás és felszabadulás megünneplése.

A lemezen ezután Sosztakovics a világháború és fasizmus áldozatainak tiszteletére komponált 8. vonósnégyese következik a Keller Kvartett jellegzetesen energikus előadásában. Ezt John Dowland műveinek kifinomult feldolgozásai követik. A Keller Kvartett játékában Barber 11. vonósnégyesének Molto adagio ütemeiből az elvágyódás érzése szűrődik ki, a Your smile című darabban pedig a remény csillan meg Snétberger szólógitár-játékában. A lemezt záró Rhapsody 1-en Snétberger ragyogó zenei témáját értelmezi újra a gitár kísérte vonósnégyes, melyet a szerző eredetileg egy roma holokausztról szóló filmhez írt, így a lemez tematikája – a gyász és transzcendencia – teljes kört zár be.

A Hallgató az ECM Records gondozásában, az itthoni Hangvető terjésztésében, Kleb Attila fotóival jelent meg.

Négyzetes kép a leadben: ecmrecords.com, fotó: Kleb Attila

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés