bezár
 

art&design

2021. 04. 08.
Ringer István kapta az idei MúzeumCafé Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ringer István kapta az idei MúzeumCafé Díjat Ringer István, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója kapta az idei MúzeumCafé Díjat. A MúzeumCafé szaklap az intézmény ambiciózus, újító szellemű vezetéséért ítélte oda az elismerést.

A 2011-ben alapított MúzeumCafé-díjjal a magyar múzeumi szakmából minden évben olyan szakember munkáját ismerik el, aki a lap szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén. Az elismerést minden év márciusában - abban a hónapban, amikor gróf Széchényi Ferenc 1802-ben felajánlotta gyűjteményét a köz javára - ítéli oda a magazin - közölte az MTI-vel a Szépművészeti Múzeum.

A döntésben a szerkesztőség munkáját a szerkesztőbizottság (Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum nyugalmazott főigazgatója; Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója; György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének egyetemi tanára; Martos Gábor esztéta, művészeti író és Rockenbauer Zoltán művészettörténész) segítette.

Ringer István régész 2015 novembere óta vezeti a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként Sátoraljaújhelyen működő Kazinczy Ferenc Múzeumot. Mint a közlemény emlékeztet, az intézmény azóta kívül-belül, állandó intenzitással változik: közösségi igényekhez igazodó új terekkel bővül, javul az infrastruktúra, folyamatosan nyílnak az új szemléletű időszaki és állandó kiállítások, példamutató a múzeum közönségkapcsolati és marketingtevékenysége. A múzeumvezető által vezetett feltárás és az ahhoz kapcsolódó szellemes kommunikáció nyomán (pl. Régész karrierem romokban hever című vlogsorozat) szinte percről percre többet tudni a hajdan állt és néhány éve még csak kevesek által ismert sátoraljaújhelyi várról - áll a méltatásban. Ringer István működése alatt az általa vezetett intézmény nemcsak elnyerte az Év múzeuma, az Év kiállítása és a Közösségi Múzeum díjakat, hanem szorosabbra fűzte a város különböző társadalmi csoportjaival, intézményeivel a viszonyát, felhasználva az online és az offline lehetőségeket egyaránt. A múzeum mindezek mellett az alapkutatásokra, a gyűjteménygyarapításra és a tudományos kapcsolatokra is nagy hangsúlyt fektet - emeli ki a közlemény.

Ringer István 1979-ben született Miskolcon. Szerencsen érettségizett, egyetemi tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán végezte történelem, régészet és történeti muzeológia szakokon. 2014-ben summa cum laude védte meg Uradalmi és mezővárosi műhelyek a 17. századi Sárospatakon című doktori disszertációját az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskolájának régészet programján. Pályáját 2003-ban a debreceni Déri Múzeumban kezdte, majd 2005-től a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában folytatta régész-muzeológusként, 2012-től főmuzeológusként. Nevéhez kötődik a 17. századi habán kézműves udvar tervkutatása, valamint I. Rákóczi György ágyúöntő műhelyének régészeti feltárása és bemutathatóvá tétele. Utóbbit 2015-ben ICOMOS-díjjal, majd két évvel később AVICOM-különdíjjal ismerték el. 2016-tól a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója. Kurátori tevékenysége mellett számos tanulmánykötet szerzője, társszerzője és szerkesztője, de mint múzeumi vlogger és blogger is szívesen vállal feladatokat.

A MúzeumCafé művészeti vezetője, Pintér József által tervezett díjat a járvány miatt egy későbbi időpontban adják át Ringer Istvánnak

A négyzetes képen Ringer István látható, forrás: a Kazinczy Ferenc Múzeum Facebook oldala

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Életem története Életem története
Gát János: Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent – Beszélgetések Reigl Judittal – egy festő (ön)életrajza, Corvina Kiadó, 2020.
art&design

Derkósok munkái virtuálisan
26 képzőművész pályamunkáit vonultatja fel idén is a Derkovits Gyula ösztöndíj
art&design

Elegáns megoldások Elegáns megoldások
Interjú Bornemisza Eszterrel karriertörténetéről, szakmai önfejlesztésről és a kortárs textilművészet hazai és nemzetközi megítéléséről

Más művészeti ágakról

Annie Ernaux: Lánytörténet - Magvető, 2020
színház

Kísérletek társadalmi célú színházra Kísérletek társadalmi célú színházra
Farkas Atillával, a Horizont Alkotócsoport egyik alapítójával beszélgettünk
Darius Marder: Sound of Metal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés