bezár
 

art&design

2021. 04. 09.
Kortárs magyar versillusztrációk tárlata Székelyudvarhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs magyar versillusztrációk tárlata Székelyudvarhelyen A kortárs magyar gyermekvers-illusztrációkat tartalmazó Versképek című kiállítását mutatja be a költészet napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet - közölte pénteken az intézmény.

A Székelyudvarhelyi Művelődési Házban pénteken délután megnyíló tárlat kurátora Révész Emese. A tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet vezetője nyitja meg. A szervezők emlékeztettek arra, hogy napjainkban kiemelt szerep jut a gyermekkultúrának, hiszen számtalan országban a virágkorát éli a gyerek- és ifjúsági irodalom, a gyerekkönyvkiadás. A bukaresti és a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet ezt a hagyományt mutatja be a költészet napja alkalmából.

A magyar gyermekirodalom legendás időszakából és kortárs illusztrációkból készült válogatása mintegy félszáz művész alkotását mutatja be és reprezentatív képet nyújt a mai magyar gyermekkönyv-illusztráció sokszínűségéről.

Révész Emese felidézte, hogy a modern magyar gyermekköltészet és gyerekkönyv-illusztráció kezdetei egyaránt a 20. század második felében bontakoztak ki. Szimbolikus nyitány Weöres Sándor 1955-ben megjelent, Hincz Gyula által illusztrált Bóbita című kötete. A magyar könyvillusztráció nagy generációja (Kass János, Reich Károly, Hincz Gyula, Réber László, Würtz Ádám) után az ezredfordulón virágzott fel újra és lett világszínvonalú a képeskönyv műfaja. A kiállítás az elmúlt másfél évtized legjobb versillusztrációiból válogat - olvasható a közleményben.

A képen a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház látható, forrás: a Székelyudvarhely Művelődési Ház Facebook oldala

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Üzenetek a poszt-tisztaság korából Üzenetek a poszt-tisztaság korából
Avagy szeméthalmaz a galériában: Szabó Kristóf „ERROR” című kiállítása
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan
Artus, Kapcsolótér – Bodóczky István: „Játsszuk azt, hogy meghaltunk”
art&design

Vörös? Vörös! Vörös? Vörös!
Élménybeszámoló a Hegyvidék Galéria „Estély a vörös kertben” című online kiállításáról
art&design

Bevásárolunk kortárs művekkel
Erősödött a kortárs művek iránti érdeklődés és az online árverésekkel egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon.

Más művészeti ágakról

irodalom

A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe
A test motivikus közegeinek szubverzív műveletei Medbh McGuckian három szövegében
színház

Kísérletek társadalmi célú színházra Kísérletek társadalmi célú színházra
Farkas Atillával, a Horizont Alkotócsoport egyik alapítójával beszélgettünk
színház

Nehéz idők, nehéz emberek Nehéz idők, nehéz emberek
Andrew Bovell: Ha elállt az eső, Guelmino Sándor rendezésében
George Mendeluk: Keserű aratás


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés