bezár
 

art&design

2021. 04. 21.
A szépség mindenekfölött
Letizia Battaglia fotókiállítása az Olasz Kultúrintézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szépség mindenekfölött A világhírű palermói fotóriporter Letizia Battaglia ”A szépség mindenekfölött” című tárlata a női szépséget kutatja. A kiállítás csütörtökön online nyílik meg a Budapesti Olasz Kultúrintézet Xénia Galériájában, a Budapest FotóFesztivál keretében.

Letizia Battaglia a ma is élő fotográfus legendák egyike. 1935-ben született Palermóban, a 70-es és 90-es évek között a L'Ora című napilap fotóriportereként dolgozott, ezáltal testközelből fotózta az akkori évtizedekben dúló, legkeményebb maffiaháborúk nyomait.

1985-ben első európai nőként nyerte el New York-ban a Eugene Smith-díjat, majd a későbbiekben is számos nemzetközi díjjal jutalmazták rendkívüli érzékenységű társadalomábrázoló fotóit. Sokoldalú, fáradhatatlan érdeklődése, munkája egyéb területeken is megnyilvánult: a fotózás mellett dolgozott rendezőként, folyóirat-szerkesztőként és városvezetési tanácsosként is, mindemellett aktív környezetvédő. 1991-től a csak nők által szerkesztett Mezzocielo című, kéthavonta megjelenő kulturális, politikai és környezetvédelmi folyóirat igazgatója.

A Budapestre érkező kiállítás központi témája a nő, a női szépség. A tárlat 30 fotográfiája különböző korú nőket ábrázol, egészen eltérő szituációkban és környezetekben. Néhány kép Letizia Battaglia korai fotóriporteri munkásságának idejére nyúlik vissza, amikor a 80-as, 90-es évek kegyetlen maffiaháborúi zajlottak Palermóban. A címben említett szépség egyértelmű utalás a kortól és kontextustól független női szépségre.

Az érdeklődők csütörtök 18 órától élőben követhetik a kiállítás megnyitóját az Budapesti Olasz Kultúrintézet Youtube-csatornáján. A kiállítás, amint a járványügyi szabályok lehetővé teszik, élőben is látogatható lesz május 20-ig.

A kiállításról további információ ezen a linken érhető el.

A négyzetes kép forrása: budapestphotofestival.hu

© Letizia Battaglia: Valentina, Mimmo Ortolano lánya, 1991

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés