bezár
 

építészet

2021. 04. 21.
Megmentik az erdélyi Tacs református templomának famennyezetét
Magyarországi támogatásból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megmentik az erdélyi Tacs református templomának famennyezetét Magyarországi támogatásból mentik meg az erdélyi Tacs viharban megrongálódott, református templomának famennyezetét, a Kárpát-medencei magyar műemlékek megmentését célzó Rómer Flóris Terv keretében.

A Beszterce-Naszód megyei, túlnyomórészt magyarok lakta település református templomának tornya április 17-én este leomlott, az értékes famennyezetet azonban ekkora kimentették a rossz állapotú épületből - közölte a Teleki László Alapítvány.

A 18. században épült templom évek óta használaton kívül állt. A helyi reformátusok megvásárolták a korábban a szászok által emelt evangélikus templomot és parókiát, felújították, és immár azt használják. Eredeti templomuk korábban is szenvedett már el károkat, és statikai problémák miatt le kellett mondani a felújításáról.

Az 1711-ben készült kazettás famennyezet azonban rendkívül értékes, ezért azt lebontották, a festetlen részeket portalanították, a mennyezetet fertőtlenítették, elraktározták.

A magyar kormány finanszírozásából működő Rómer Flóris Terv keretében, a helyi reformátusokkal egyetértésben a felújítás után a famennyezetet áthelyezik az egykori evangélikus templomba.

Székely Szabolcs tacsi lelkipásztor a templomtorony leomlása után elmondta, az orgonát és a harangokat még 2007-ben átszállították az új templomba. Oda viszik át az 1905-ben készített szószékkoronát, a Mózes-széket és a papné padját is. Hozzátette: jelenleg az új templom régi tornya is felújításra szorul, a szükséges engedélyeket várják a munkálatok elkezdéséhez.

A négyzetes kép forrása: romerterv.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

A fényűzés rabjai A fényűzés rabjai
Visszatekintés a Cristóbal Balenciaga Museoa történetére az épület megnyitásának 10. évfordulója alkalmából
építészet

Utca Londonban Utca Londonban
Zed Nelson The Street című filmje kapcsán
építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában

Más művészeti ágakról

színház

„Tetszik, ahogy”: avagy a szerelem zűr és zavar „Tetszik, ahogy”: avagy a szerelem zűr és zavar
A Webszínház Shakespeare/37 sorozatának Ahogy tetszik-átfogalmazása
irodalom

Izsó Zita versei: Hideg, Böjt Izsó Zita versei: Hideg, Böjt
A Prae folyóirat Ragály-számából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés