bezár
 

irodalom

2021. 04. 22.
Nehéz időkben
Élet és Irodalom, 2021. április 23.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nehéz időkben Az e heti Élet és Irodalom talán legemlékezetesebb része az Így írunk mi című tematikus prózaösszeállítás, amelyben Darvasi László rendhagyó szövegei olvashatók. Tárca, vers, kritika és interjú is van a különleges alkotások között, amelyek az ÉS alkotóműhelyének egy-egy tagját idézik meg: többek között Károlyi Csabát, Grecsó Krisztiánt, György Pétert.

Szórakoztató színfolt ez az összeállítás a lapszám többi, nehezebben emészthető szövege között: az „ÉS Irodalom” színvonaláról Acsai Roland nosztalgikus hangulatú költeményei, Szöllősi Mátyás Metszetek a járvány idejéből című, nem csak aktualitása miatt húsba vágó verscsokra és Selyem Zsuzsa Nehéz időkben is repülünk címet viselő tárcája gondoskodik.

Az Ex libris rovatot Peragonics Ferenc jegyzi, a középpontban az író, költő és szerkesztő Kovács Lajos művei – gyerekmesék éppúgy, mint kritikák, versek, elbeszélések – állnak. A közéleti kérdések a jogállamiság, rendszerváltás, egyetemi autonómia, demokrácia körül forognak – nem csupán itthoni viszonylatokban. Szó esik Marine Le Penről és a 2022-es francia elnökválasztásról, a Fudan Egyetem várható magyarországi működéséről, a meghiúsulni látszó Szuperliga itthoni fogadtatásáról, valamint a Tóta W.-ügyről.

Terjedelmes interjút olvashatunk az idén ötvenéves portugál művésszel, Alfonso Cruzzal itthon is megjelent regényeiről; a kritikarovatban pedig Kész Orsolya Szemközt önmagammal című, Bereményi Géza Azóta is élek című legújabb kötetét méltató kritikájával találkozhatunk.

A tárlatkritikákból kiolvashatók a virtuális események hátrányai éppúgy, mint az előnyei: György Péter például egy, már egy éve bezárt, de az online térnek köszönhetően újra látható kiállításról ír.

Több születésnap alkalmából megírt szöveg is helyet kapott az e heti ÉS-ben: a hetvenéves Kukorelly Endrét Reményi József Tamás, Ferge Zsuzsát Csepeli György köszönti. És hasonlóképpen olvashatunk búcsút is: Törőcsik Mariról Sándor Iván emlékezik meg.

Az e heti Élet és Irodalom szövegeit a metafizikus festészet képviselőinek munkái kísérik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Mészáros Blanka --


További írások a rovatból

irodalom

A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe
A test motivikus közegeinek szubverzív műveletei Medbh McGuckian három szövegében
irodalom

Így történhetett Így történhetett
A Prae folyóirat Ragály-számából
irodalom

Amikor az igazságnak több arca van Amikor az igazságnak több arca van
Szvjatlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban, Helikon, 2020.

Más művészeti ágakról

art&design

Üzenetek a poszt-tisztaság korából Üzenetek a poszt-tisztaság korából
Avagy szeméthalmaz a galériában: Szabó Kristóf „ERROR” című kiállítása
George Mendeluk: Keserű aratás
színház

Drámapedagógia tabutémák körül Drámapedagógia tabutémák körül
Az Orlai Produkciós Iroda közösségi színházi játéka
gyerek

Pagony kalandséta: szabadtéri kalandjáték a Pagonytól
Biztonságos, szabadtéri családi program


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés