bezár
 

zene

2021. 04. 25.
Megjelent két új Dresch-lemez
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent két új Dresch-lemez Egyszerre látott napvilágot Dresch Mihály két különböző felállásának albuma a Fonó gondozásában. Az Árnyékban című lemez a klasszikus jazzkvartett felállással készült, míg az Ongaku című album a fúvós pár éve elindított, népzenészekkel közös Vonós Quartetjének munkája. Mindkét album megvásárolható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél – írja a gramofon.hu.

A klasszikus – és már legendás, nagy múltra visszatekintő – Dresch Quartet lemeze Árnyékban címmel jelent meg. Az unikális fúvós társai ezen a lemezen Lukács Miklós (cimbalom), Gányi Marcell (bőgő) és Csizi László (dob), míg Dresch Mihály tenor és szoprán szaxofonon és az általa megalkotott fúvós hangszeren, a fuhunon játszik a felvételen. A lemezen hallható összes kompozíció Dresch Mihály szerzeménye. A felvétel a Pannónia Stúdióban készült 2020-ban, a borítókép a szerző leányának, Dresch Annának a munkáját dicséri.

Dresch Quartet, Árnyékban; borító: Dresch Anna
Dresch Quartet, Árnyékban. Borító: Dresch Anna. Forrás: youtube.com/musicfromfono

Sok közös koncert után az Ongaku a Dresch Vonós Quartet második lemeze, ebben a felállásban – tagcsere után – az első. A lemezen Dresch Mihály társai Csoóri Sándor Sündi (brácsa, tambura), Zimber Ferenc (cimbalom), Bognár András (bőgő), míg Lőrincz Hortenzia egy szám erejéig énekesként csatlakozik.  A vonós kvartettben a jazz és a magyar népzenei tradíciók metszéspontján új zenei minőséget teremtő alkotó, Dresch Mihály társai több népzenei formációban aktív népzenészek, akik éltető, kreatív fúzióra lépnek egymással és az életművével egész stílust teremtő dalszerző-fúvóssal.

Dresch Mihály így vall a lemezről: "Japánul az ongaku zenét jelent. Kínaiul ez az írásjegy egy jellel különbözik az orvosságtól. Egy próba alkalmával mikor még nem kapott végleges nevet ez a kompozíció, megszólalt bennünk a keleti kultúrák felé mutató hangulata. Magyar gondolkodással is könnyen összeköthető e két fogalom. A zene és a lélek kapcsolata nem újszerű gondolat, jótékony hatását már az ókori görögök is felismerték. Reményeim szerint ez az album közelít ehhez a két jelentéshez."

Négyzetes kép a leadben: dreschquartet.hu © Balázs István Balázs

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés