bezár
 

film

2021. 04. 29.
A magyar film napja - Online vetítések az Urániában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar film napja - Online vetítések az Urániában A magyar film napja, április 30. alkalmából ünnepi műsorral jelentkezik online csatornáján az Uránia Nemzeti Filmszínház a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatával és a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívummal együttműködve.

 "A műfajilag változatos program, amely a Moziképek címet kapta, film és mozi inspirációit, ihlető forrásait kutatja" - olvasható a filmszínház szerdai közleményében.

A műsor első felében szereplő négy költői rövidfilm magát a filmnyelvi kísérletezést ünnepli, amely a kezdetektől új impulzusokkal gazdagította a mára a történetmesélés legfőbb médiumává vált mozgóképet. A műsor második felében bemutatásra kerülő ismeretterjesztő munka pedig a kinematográfia olyan úttörőinek állít emléket, akiknek mozi iránti rajongása lenyűgöző és kifejezetten inspiráló ebben a mozik és filmforgalmazók számára nehéz pandémiás időszakban - írják a közleményben.

A műsor három klasszikus filmalkotással indul, melyek a Balázs Béla Stúdióban készültek.

Az első Gyöngyössy Imre, a magyar új hullám jelentős alkotójának 1964-es Férfiarckép című műve, amelyben idős körorvos édesapja lírai portréját rajzolja meg különös szépséggel. A filmet operatőrként Sára Sándor, vágóként Gaál István jegyzi.

Kósa Ferenc Öngyilkosság című filmje (1967) József Attila novellája alapján készült; a költő által felidézett gyermekkori traumákat, víziókat itt is Sára Sándor kamerája varázsolja filmre, a forgatókönyvet a rendező Csoóri Sándorral közösen írta. Végül Tóth János rendező-operatőr Mozikép című etűdje (1976) a film korai korszakának, a mozgóképalkotás hőskorának világát idézi meg líraian, zenei kompozíciókra emlékeztető módon, Szabados György muzsikájára - írják.

A közlemény szerint mindhárom filmet a közelmúltban restaurálta a Filmarchívum, így kerülnek most vetítésre.

A rövidfilmösszeállítást a megidézett mesterek munkásságához is kötődő, új alkotás zárja, amely Magyarországon most lesz látható először: Bicskei Zoltán Láttam című filmpoémája a magyarkanizsai járás pusztaságán készült, Huszárik Zoltán és Sára Sándor művészete előtt tiszteleg, szintén Szabados György, valamint Ittzés Gergely zenei aláfestésével.

A műsor második felében a legelső magyar filmesek közé tartozó Lifka Sándor és Bosnyák Ernő élete és munkássága tárul fel Siflis Zoltán A kamerás emberek - A mozi, a kinematográfia úttörőinek története a Délvidéken című ismeretterjesztő munkájában. Lifka Sándor és Bosnyák Ernő múlhatatlan érdemeket szereztek az első vándormozik, kőfilmszínházak, az első filmhíradók, az első magyar nyelven megjelent filmújság és a filmforgalmazás megalapozásával, emellett kapcsolatban álltak a budapesti Uránia Tudományos Színházzal is.

A filmek előtt Buglya Zsófia programigazgató és Gelencsér Gábor filmesztéta mond bevezetőt. Az MMA támogatásával megvalósuló program ingyenesen, regisztrációs jegy váltásával tekinthető meg az Uránia online csatornáján.

Mint felidézik, 120 éve, 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínház elődjében az első magyar filmalkotást, A tánczot. Ennek emlékére 2018 óta április 30. a magyar film napja.

Fotó: Az Uránia Nemzeti Filmszínház Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés