bezár
 

zene

2021. 05. 19.
Balassa Sándor szerzői est
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balassa Sándor szerzői est Balassa Sándor szerzői estet tart a Zeneakadémia, amit az eredeti, április 8-ai időpont helyett május 29-én tekinthet meg a közönség online – áll a Zeneakadémia honlapján.

„Gondolatban legyen új a mű, kapcsolataiban gazdag, emberi gesztusaiban sokrétű. Legyen stílustiszta: a jelenlevő hangok csak önmagukból következzenek. [...] Csak egyféle mérce létezik: ezzel kell mérnünk a vakondtúrást és az Ararátot.” Egy több mint négy évtizede adott interjújában így fogalmazta meg az elsősorban önmaga elé kitűzött művészi-emberi elvárást Balassa Sándor, és ha a zeneszerzői stílus változott is az évek során, az életművet gyarapító új és még újabb kompozíciók azóta is e szellem jegyében fogantak.  A szerzői est is ezt igazolja majd, Medveczky Ádám karmesteri irányításával valósággal reprezentatív mintát kínálva az életmű második felének alkotásaiból, amelyek már címválasztásaikkal a nemzeti kultúra és a nemzeti múlt hagyományainak őrzését tanúsítják.

Elhangzanak majd Balassa Sándor, Tündér Ilona; Fantázia hárfára és vonószenekarra; Magyar koronázási zene, valamint a szünet után Cívisek városa és a Hunok völgye alkotások is. Közreműködik Vigh Andrea (hárfa), valamint a MÁV Szimfonikus Zenekar. Vezényel Medveczky Ádám. 

Az élő közvetítés megtekinthető a Zeneakadémia Online Koncertterméből, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Fotó: Balassa Sándor zeneszerző interjút ad az MTI újságírójának budapesti otthonában 2015. október 6-án FORRÁS: MTI/MARJAI JÁNOS

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés