bezár
 

art&design

2021. 05. 19.
Szombaton nyílik meg Francois Pinault új párizsi kortárs művészeti múzeuma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton nyílik meg Francois Pinault új párizsi kortárs művészeti múzeuma Szombaton nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt Francois Pinault francia milliárdos műgyűjtő új kortárs művészeti múzeuma Párizs szívében - olvasható a The Art Newspaper című portálon.

A 84 éves Pinault csaknem két évtizeddel ezelőtt jelentette be, hogy múzeumot alakít ki csaknem 10 ezer darabos műgyűjteményének a francia fővárosban.

A projektet számos tényező, legutóbb a koronavírus-járvány miatti korlátozások nehezítették, de most szombattól végre megnyílik a nagyközönség előtt a Pinault Gyűjtemény az egykori párizsi árutőzsde (Bourse de Commerce) teljesen felújított és átalakított, 18. századi épületében.

A Louvre és a Pompidou Központ között található régi árutőzsde teljesen kör alakú épületét a világhírű japán építész, Ando Tadao tervei szerint alakították át kortárs művészeti múzeummá egy hatalmas, 29 méter átmérőjű és 9 méter magas belső betongyűrűt is beépítve. A rotunda közepén Urs Fischer műve, a 16. században élt Giambologna egy szobrának, A szabin nők elrablásának viaszmása áll, amely - mintegy hatalmas gyertyaként - szép lassan teljesen el fog olvadni a következő hat hónapban.

A 194 millió dollárból megújult Bourse de Commerce-ben tíz kiállítótér van, köztük hét olyan, amely könnyen átalakítható. A Pinault Gyűjtemény igazgatója, Martin Bethenod évente nagyjából 15 új projektet tervez, de az első átalakításokra csak 2022-ben kerül sor.

A kollekció legjelentősebb darabjainak egy része már megjárta Velencét, vagy a biennálét vagy Pinault múzeumait, de Bethenod szerint most mindegyiket más megvilágításban láthatja a közönség. A látogatók mások mellett David Hammons, Rudolf Stingel, Peter Doig, Luc Tuymans, Martin Kippenberger, Antonio Obá, Sherrie Levine és Marlene Dumas munkáiban mélyülhetnek el.

Pinault szerint a nyitókiállításon az általa mindig is képviselt értékek, a szabadság vágya, az igazságtalanság elleni fellépés és a sokszínűség elfogadása állnak a középpontban. A kiállított művek egy részét olyan, a világ különböző pontjain élő fekete művészek jegyzik, akik Franciaországban még sosem és Európában is csak nagyon ritkán állítanak ki.

A járványügyi korlátozások miatt kizárólag előrefoglalással lehet bejutni a múzeumba, ahol legfeljebb 600 ember - az épület kapacitásának egyharmada - tartózkodhat egy időben. A látogatók kijelölt útvonalakon haladhatnak, noha a tereket eredetileg úgy alakították ki, hogy szabadon lehessen kalandozni bennük.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés