bezár
 

art&design

2021. 05. 21.
Nagyszabású kiállítás nyílik a magyar kubizmusról Párizsban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagyszabású kiállítás nyílik a magyar kubizmusról Párizsban A franciaországi újranyitás egyik első eseményként nagyszabású kiállítást rendez magyar kubista alkotásokból május 21-től a párizsi Magyar Kulturális Intézet WANTED - Az elveszett magyar kubizmus címmel.

Az augusztus 14-ig nyitva tartó tárlaton 44 eredeti szobor, festmény és rajz, valamint elveszett és még keresett alkotásokról 50 fekete-fehér reprodukció lesz látható 11 magyar avantgárd művésztől - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Mint írják, a 20. század elején a francia fővárosban élt és alkotott a magyar kubista festők közül Miklós Gusztáv, Réth Alfréd, Szobotka Imre, Bossányi Ervin, Késmárky Árpád, Dénes Valéria, Farkas István és Galimberti Sándor, valamint Csáky József szobrász és Bánszky Sándor.

A párizsi kiállításon olyan eredeti műveket ismerhet meg a látogató, amelyeket ebben a formában, együtt most mutatnak be először. Első alkalommal lesz látható Csáky József frissen megtalált kubista szobra vagy Miklós Gusztáv egyetlen kubista aktja.

Az eredeti művek bemutatása mellett a tárlat felhívja a figyelmet számos elfeledett magyar kubista alkotásra azzal a céllal, hogy közülük minél több előkerüljön. Az elveszett vagy azonosítatlan alkotásokról készült reprodukciók, korabeli felvételek, 3D-s installációk segítségével arra szeretnék biztatni a szakmát és a francia közönséget, hogy vegyenek részt a művek felkutatásában, újbóli felfedezésében. A kiállítás bemutatja a magyar művészetnek ezt az elfeledett, máig rejtett fejezetét, egyben ismét rávilágítva a magyar kultúra nemzetközi beágyazottságára és a magyar alkotók jelentőségére.

A kiállítás kurátora Barki Gergely művészettörténész, aki csaknem egy évtizede keresi az elveszett magyar alkotásokat és legújabb kutatásai fókuszában a kubista művek állnak. A magyar avantgárdról az utolsó nagy kiállítás 2013-ban valósult meg Párizsban, a Musée d'Orsay-ban Allegro Barbaro címmel.

A párizsi bemutatót követően a tárlat a tervek szerint Brüsszelben és Berlinben is megtekinthető lesz, majd Budapesten csatlakozik a 2023-ra a Nemzeti Galériába tervezett nagyszabású magyar kubizmus kiállítás anyagához.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról
art&design

A köztes térben létezni A köztes térben létezni
Interjú Szegedi-Varga Zsuzsannával pályakezdésről, kortársakról és saját projektekről
art&design

Derkósok munkái virtuálisan
26 képzőművész pályamunkáit vonultatja fel idén is a Derkovits Gyula ösztöndíj

Más művészeti ágakról

irodalom

Helyzetjel - Észak Helyzetjel - Észak
Ibsen a konyhában
irodalom

Két napig a test körül Két napig a test körül
A Test-symposium – Irodalom, elmélet és kritika című konferenciáról
irodalom

De vajon mi az, ami rejtve marad? De vajon mi az, ami rejtve marad?
A Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés