bezár
 

zene

2021. 05. 31.
Glissotar: A tárogató új arca
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Glissotar: A tárogató új arca Május 31-én 19 órától koncertet rendez a Sonus Alapítvány a Hold utcai templomban, amelynek egy új magyar hangszer, a glissonic tárogató áll a központjában. Az előadás online is követhető lesz – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal. 

A szaxofonos Váczi Dániel és a formatervező Terebessy Tóbiás évek óta dolgozik egy olyan fúvós hangszercsalád kialakításán, amely alkalmas a hangmagasságok közötti fokozatok nélküli átmenetre (innen a glissandora utaló név), és 2020-ban született meg a hangszercsalád első tagja, a glissonic tárogató, Tóth József tárogatókészítő mester közreműködésével. A hangszer a kortárs klasszikus zene mellett kiválóan illeszkedik a jazz és népzene világába is, és minden improvizatív műfajban helye lehet.

Glissotar, forrás: Sonus Alapítvány
Glissotar; forrás: Sonus Alapítvány

A glissotar köré építő koncerten válogatás hangzik el azokból a zeneművekből, amelyet az alapítvány felhívására öt kontinensről több mint hatvan zeneszerző küldött be, hogy Váczi Dániel megszólaltassa az új hangszeren. A szólódarabokat improvizációs játék köti össze, amelynek során Borbély Mihály tárogatón, Fassang László orgonán, Bali János furulyán, Ajtony Csaba elektronikus orgonán, a kanadai Tsilumos Együttes tagjai pedig szaxofonon lépnek párbeszédbe a glissotarral.

A koncertre A tárogató tegnapja és holnapja című projekt keretében kerül sor. Nemrég rövidfilm is készült a hangszerről. 

A koncert személyesen is látogatható egy rövid regisztráció után, de online is követhető lesz a Papageno live-on és a Sonus Alapítvány Facebook-oldalán.

Négyzetes kép a leadben: bjc.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nagy Ákos zeneszerzővel Lineaments I. című lemeze kapcsán beszélgettünk
Az Ivan and the Parazol: Mást vártam című daláról
A 2021. február 21-i előadások

Más művészeti ágakról

irodalom

Egy szó megtisztítása Egy szó megtisztítása
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
irodalom

Helyzetjel - Észak Helyzetjel - Észak
Ibsen a konyhában
irodalom

De vajon mi az, ami rejtve marad? De vajon mi az, ami rejtve marad?
A Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napja
irodalom

Hangulatjelentés is, igaz is Hangulatjelentés is, igaz is
A Margó Irodalmi Fesztivál második napjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés