bezár
 

art&design

2021. 06. 14.
A galambok? Alászálltak!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A galambok? Alászálltak! Bárdi Dominik galamb szobraival zárult a REKULTURALIZMUS gerilla akcióinak sorozata. A galambok Budapest különböző pontjain megtalálhatók.

A REKULTURALIZMUS azon független művészek, alkotók, kulturális szereplők és a befogadói oldal képviselőinek összefogásából kialakuló eszmerendszer, akik nem kívánnak a kultúrharcban ellenségként részt venni, nem fogadják el azt legitim küzdelemként, azonban ragaszkodnak azon jogaikhoz és képességeikhez, amelyek cselekvő erőként formálják a közbeszédet, a politikai és társadalmi környezetet, elutasítják a művészet szabadságát korlátozó folyamatokat.

Bárdi Dominik galambjai a magyarországi köztéri szobrok helyzetére reagálnak. Felhívják a figyelmet a mára elfeledett vagy figyelmen kívül hagyott, egykor mégis kedvelt és elismert köztéri szobrokra. A galamb szobrok a kultúra hírnökei, akikkel a járókelők váratlanul találkozhatnak a belváros forgatagában. Csöndesen harcolnak, hogy a mellettük elhelyezkedő köztéri szobrok ne merüljenek a feledés homályába, segítenek, hogy ismét meglássák őket a járókelők. Felhívják a figyelmet arra a mai tendenciára, ahol a köztéri szobrászatot inkább a politikai érdekek, mintsem a művészi értékek dominálják.

A galambok puszta létezésükkel mutatják, hogy bár zord környezetben vannak, mégis az erős kulturális vonzás nagyobb hatással van rájuk. Sorsuk nyitott, hiszen nem lehet tudni meddig maradnak a kihelyezett területeken.

Bárdi Dominik: GALAMB; 2021 © Czeglédi MátyásBárdi Dominik: GALAMB; 2021 © Czeglédi Mátyás

Fotók: © Czeglédi Mátyás

A REKULTURALIZMUS projektről további információ a kezdeményezés Instagram és Facebook oldalán érhető el.
Bárdi Dominik köztéri szobrai Budapest-szerte láthatók. A kihelyezett galamb szobrok helyszínei ezen a linken érhetők el.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés