bezár
 

art&design

2021. 06. 15.
Camille Claudel egyik szobra a BÁV centenárium árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Camille Claudel egyik szobra a BÁV centenárium árverésén Camille Claudel francia szobrász, August Rodin tanítványa és szerelme egyik szobrát is árverésre bocsátja a BÁV centenárium aukcióján, amelyet június 22. és június 24. között rendez Budapesten, a MOM Kulturális Központban.

Online is lehet licitálni a tavaly a koronavírus miatt elhalasztott centenáriumi aukción, amellyel a BÁV árveréseinek 100 éves évfordulóját ünnepli - tájékoztatta az aukciósház hétfőn az MTI-t. Mint írják, az ünnepi aukció egyik legkiemelkedőbb darabja Camille Claudel tragikus sorsú szobrászművész A könyörgő című műve lesz, amelynek induló ára 34 millió forint.

Camille Claudel (1864-1943) az Académie Colarossin tanult, azon kevés főiskolák egyikén, ahol a nőket is fogadták. Alfred Boucher tanítványa volt, majd 1883-ban találkozott Auguste Rodinnel, akinek tanítványa, munkatársa, modellje és kedvese lett. Kapcsolatuk már a kezdetektől egy szerelmi háromszög viszontagságai között zajlott, mivel Rodin egész életét Rose Beuret-vel, egy egyszerű varrónővel osztotta meg, családját soha nem hagyta el.

A BÁV aukcióján szereplő mű Claudel és Rodin 10 éves viharos kapcsolatának felbomlása után készült. Eredetileg Az érett kor című szoborcsoport része volt. Az alkotásban Camille térden állva, reménytelenül könyörög szerelmének, akit idősebb társa elragad tőle. A könyörgőből mindössze 58 számozott példány készült - olvasható a tájékoztatóban. A centenáriumi árverés első napján órákra és ékszerekre licitálhatnak az érdeklődők. A tételek közül a tájékoztató kiemeli az autóversenyzők ikonikus modelljét, a Rolex Cosmograph Daytona arany karóráját. A 9 millió forintról induló óra 1963-ban, a híres floridai Daytona versenypályáról kapta a nevét. A svájci Vacheron Constantin különleges, egymutatós, Regulator karórája 3,4 millió forinttól kelhet el.

A tájékoztató szerint árverésre bocsátják a BÁV történetének legdrágább, 11 millió forintos kikiáltási árról induló ékszerét és a magyar koronázási palást egy darabját is. Az eredetileg Szent István király és Gizella királyné által adományozott miseruhából készült palást a magyar királyok koronázási viseletének elengedhetetlen része volt. Az 1849-es szabadságharc után erősen megrongálódott paláston Ferenc József 1867-es koronázása előtt jelentős átalakításokat végeztek. Ekkor került ki belőle az aukcióra kínált, aranyszálakkal hímzett és igazgyöngyökkel díszített darab is.

Az ezüst és műtárgynapon, június 23-án licitálni lehet még a budavári palota készletéből származó ragutálra, amelyet I. Ferenc József osztrák császár és magyar király monogramja díszít. De elárvereznek egy Fabergé úti-piperekészletet, egy 19. századi, Szent Györgyöt és a sárkányt ábrázoló aranyozott ezüstikont, egy Tiffany-lámpát, különleges Zsolnay-vázát, valamint Gorka Lívia térplasztikáit is.

Június 24-én, a festménynap kínálatában egy toszkán festő 1520 körül készült reneszánsz Madonna-ábrázolása mellett szerepel Rippl-Rónai József egyik legkorábbi ismert rajza is, amelyet 19 évesen a kor színészideáljáról, Blaha Lujzáról készített.

MTI 2021. június 14.

Kép forrása: Hamu és Gyémánt

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni
Interjú Fridvalszki Márkkal a külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatairól, a művészethez és alkotásaihoz való hozzáállásának megváltozásáról a bécsi, lipcsei és berlini közeg hatására
art&design

A sárga csend kísértete A sárga csend kísértete
A sárga csendről kiállítás: Schein Gábor megnyitó beszéde
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan
Artus, Kapcsolótér – Bodóczky István: „Játsszuk azt, hogy meghaltunk”

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban
Bakony Alexa: Tobi színei
Magnus von Horn: SWEAT


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés