bezár
 

zene

2021. 06. 18.
Trumpetissimo - Trombitagála a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Trumpetissimo - Trombitagála a Müpában Július 2-án trombitagálát szervez a Művészetek Palotája, amely 19:30-tól a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tekinthető majd meg – írja a mupa.hu.  

Emlékeznek a három tenor világszerte sikeres koncertjeire? A trombita hangja nem kevésbé fényes és szárnyaló, mint a tenoroké, ami pedig a hangszer magyar virtuózait illeti, jó néhányan közülük abszolút világklasszisok, akik a legnagyobb zenekarokkal, a leghíresebb koncerttermekben lépnek fel. Ezt a körülményt használja ki az est programja, melyben egy, két, négy, sőt hat (!) trombita is hallható lesz egyszerre, különféle versenyművekben és feldolgozásokban. Aki eljön, különleges zenei élményre számíthat.

A koncert közreműködői nemzetközi sikereket arató, kivételes művészek. Boldoczki Gábor fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, muzsikált a Kremerata Baltica szólistájaként, bemutatta Penderecki Trombitaversenyét. Tanítványa, Pálfalvi Tamás a New York-i Carnegie Halltól a tokiói Suntory Hallig a világ számos hangversenytermének közönségét késztette csodálatra. Tarkövi Gáborról és Richter Gáborról szólva is sikerek sokaságát lehetne felsorolni, de talán elég, ha a legfontosabbat említjük: Tarkövi sok éven át a Berlini Filharmonikusok szólótrombitása volt, Richter Gábor pedig 2006 óta a lipcsei Gewandhaus Zenekar első trombitása, s ily módon mindketten a világ legjelentősebb karmestereivel dolgoztak rendszeresen. Rónai Gábor és Seidl Dénes a hangszer nagy tehetségű ifjú játékosai, akikről bizonyára sokat hallunk még a jövőben. Az utóbbi években megfiatalodott Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével megszólaló műsor gerince a barokk repertoár: Corelli, Tartini, Vivaldi, Torelli, Franceschini, Rebel, Stölzel művei, de különlegességként a 20. századi Erickson egy virtuóz darabját is meghallgathatjuk.

A koncerten közreműködik Boldoczki Gábor, Pálfalvi Tamás, Tarkövi Gábor, Richter Gábor, Rónai Gábor, Seidl Dénes (trombita), valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Koncertmester: Tfirst Péter.

Fotó: zene.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés