bezár
 

zene

2021. 07. 01.
Patricia Kopatchsinkaja, Gidon Kremer és a Kelemen Kvartett Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Patricia Kopatchsinkaja, Gidon Kremer és a Kelemen Kvartett Budapesten A szaksajtó által „a világ legizgalmasabb hegedűsének” nevezett Patricia Kopatchsinkaja, Gidon Kremer hegedűművész és a Kelemen Kvartett is fellép július 19-én 19:30-tól a Fesztivál Akadémia 2021 keretein belül a Zeneakadémia Nagytermében. 

Kortárs balti szerzők művei, Glenn Gould emlékére készített Bach-átiratok és két elbűvölően szép szalondarab szerepel Gidon Kremer és a Kremerata Baltica tagjainak műsorán, amit egy valódi családi produkció követ. Patricia Kopatchsinkaja népi hegedűs édesanyjával és cimbalomművész édesapjával játssza szülőföldjének zenéjét, vagyis moldvai népzenét. A koncert második fele aztán a 20. századi modernizmusé. Elsőként az újjáalakult Kelemen Kvartett előadásában Bartók 1927-es, elmélyültségben és energiarobbanásokban is felülmúlhatatlan 3. vonósnégyesét hallhatjuk, majd újra Patricia Kopatchinskaja következik, aki idén megjelent, szenzációs Schönberg-lemezének központi számát adja elő zenésztársaival. Nem hegedűművészként, hanem énekes-színészként hallhatjuk a Holdbűvölte Pierrot című 1912-es darabban, amely huszonegy rövid tételben járja be az emberi psziché mélységeit, egyesítve a klasszikus zenei formákat, a kabaré hagyományát és a 20. század eleji, tonalitáson túli zenei nyelvet. Kopatchinskaja produkciójáról az egyik kritikus így írt: „Véghez vitte, amit a klasszikus zene tradicionalistái alighanem lehetetlennek gondoltak: szórakoztatóvá tette Arnold Schönberg zenéjét.”

A koncert programja

Gidon Kremer (hegedű), Andrej Puskarev (vibrafon), Kremerata Baltica

  • Silvija Miljunaite: Drive for life – written for Kremerata Lithuanica (magyarországi bemutató)
  • J. S. Bach – Stevan Kovacs Tickmayer: Variációk a Goldberg-variációkra
  • J. S. Bach – Leonyid Deszjatnyikov: Sarabande az e-moll partitából
  • J. S. Bach – Victor Kissine: Ária a Goldberg-variációkból
  • Strock: Dark Eyes
  • Ysaÿe – Andrej Puskarev: Rêve d’enfant, op. 14
  • Lanner – Andrej Puskarev: Die Romantiker – keringő, op. 167.

SZÜNET

Patricia Kopatchinskaja, Emilia Kopatchinskaja (hegedű), Viktor Kopatchinsky (cimbalom)

  • Moldvai népzene

Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás, Jonian Ilias Kadesha (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Vashti Mimosa Hunter (cselló)

  • Bartók: 3. vonósnégyes, BB 93

Patricia Kopatchinskaja (énekbeszéd), Meesun Hong (hegedű), Julia Gallego (fuvola), Reto Bieri (klarinét), Vashti Mimosa Hunter (cselló), Joonas Ahonen (zongora)

  • Schönberg: Pierrot lunaire, op. 21

Fazekas Gergely zenetörténész a koncertet megelőzően 18.30-tól műismertető előadást tart a koncert programja kapcsán az I. előadóteremben. Az előadás a 19.30 órai hangversenyre vásárolt jeggyel látogatható.

Élő online közvetítés lesz a Fesztivál Akadémia és a Zeneakadémia Facebook-oldalán és YouTube csatornáján, a Fesztivál Akadémia honlapján, a Zeneakadémia Online Koncertterméből, valamint a Papageno honlapján is.

Kép forrása: Zeneakadémia

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés