bezár
 

zene

2021. 07. 01.
Patricia Kopatchsinkaja, Gidon Kremer és a Kelemen Kvartett Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Patricia Kopatchsinkaja, Gidon Kremer és a Kelemen Kvartett Budapesten A szaksajtó által „a világ legizgalmasabb hegedűsének” nevezett Patricia Kopatchsinkaja, Gidon Kremer hegedűművész és a Kelemen Kvartett is fellép július 19-én 19:30-tól a Fesztivál Akadémia 2021 keretein belül a Zeneakadémia Nagytermében. 

Kortárs balti szerzők művei, Glenn Gould emlékére készített Bach-átiratok és két elbűvölően szép szalondarab szerepel Gidon Kremer és a Kremerata Baltica tagjainak műsorán, amit egy valódi családi produkció követ. Patricia Kopatchsinkaja népi hegedűs édesanyjával és cimbalomművész édesapjával játssza szülőföldjének zenéjét, vagyis moldvai népzenét. A koncert második fele aztán a 20. századi modernizmusé. Elsőként az újjáalakult Kelemen Kvartett előadásában Bartók 1927-es, elmélyültségben és energiarobbanásokban is felülmúlhatatlan 3. vonósnégyesét hallhatjuk, majd újra Patricia Kopatchinskaja következik, aki idén megjelent, szenzációs Schönberg-lemezének központi számát adja elő zenésztársaival. Nem hegedűművészként, hanem énekes-színészként hallhatjuk a Holdbűvölte Pierrot című 1912-es darabban, amely huszonegy rövid tételben járja be az emberi psziché mélységeit, egyesítve a klasszikus zenei formákat, a kabaré hagyományát és a 20. század eleji, tonalitáson túli zenei nyelvet. Kopatchinskaja produkciójáról az egyik kritikus így írt: „Véghez vitte, amit a klasszikus zene tradicionalistái alighanem lehetetlennek gondoltak: szórakoztatóvá tette Arnold Schönberg zenéjét.”

A koncert programja

Gidon Kremer (hegedű), Andrej Puskarev (vibrafon), Kremerata Baltica

  • Silvija Miljunaite: Drive for life – written for Kremerata Lithuanica (magyarországi bemutató)
  • J. S. Bach – Stevan Kovacs Tickmayer: Variációk a Goldberg-variációkra
  • J. S. Bach – Leonyid Deszjatnyikov: Sarabande az e-moll partitából
  • J. S. Bach – Victor Kissine: Ária a Goldberg-variációkból
  • Strock: Dark Eyes
  • Ysaÿe – Andrej Puskarev: Rêve d’enfant, op. 14
  • Lanner – Andrej Puskarev: Die Romantiker – keringő, op. 167.

SZÜNET

Patricia Kopatchinskaja, Emilia Kopatchinskaja (hegedű), Viktor Kopatchinsky (cimbalom)

  • Moldvai népzene

Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás, Jonian Ilias Kadesha (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Vashti Mimosa Hunter (cselló)

  • Bartók: 3. vonósnégyes, BB 93

Patricia Kopatchinskaja (énekbeszéd), Meesun Hong (hegedű), Julia Gallego (fuvola), Reto Bieri (klarinét), Vashti Mimosa Hunter (cselló), Joonas Ahonen (zongora)

  • Schönberg: Pierrot lunaire, op. 21

Fazekas Gergely zenetörténész a koncertet megelőzően 18.30-tól műismertető előadást tart a koncert programja kapcsán az I. előadóteremben. Az előadás a 19.30 órai hangversenyre vásárolt jeggyel látogatható.

Élő online közvetítés lesz a Fesztivál Akadémia és a Zeneakadémia Facebook-oldalán és YouTube csatornáján, a Fesztivál Akadémia honlapján, a Zeneakadémia Online Koncertterméből, valamint a Papageno honlapján is.

Kép forrása: Zeneakadémia

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Három koncert a Veszprémi Régizenei Napokról
Nagy Ákos zeneszerzővel Lineaments I. című lemeze kapcsán beszélgettünk

Más művészeti ágakról

irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
irodalom

Aranykapu Aranykapu
Gáspár-Singer Anna novellája a Prae spekulatív fikció témájú számából
színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon
irodalom

Termőtestek Termőtestek
Sepsi László regényrészlete a Prae spekulatív fikció témájú számából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés