bezár
 

film

2021. 07. 01.
Animációs esték - Ternovszky Béla és Gelley Bálint lesz a záróbeszélgetés vendége
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Animációs esték - Ternovszky Béla és Gelley Bálint lesz a záróbeszélgetés vendége Ternovszky Béla és Gelley Bálint lesz a vendég a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Animációs esték - Hagyomány és haladás című online sorozatának záró beszélgetésén csütörtökön.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) által életre hívott sorozatban - amelynek beszélgetései az intézet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján láthatók - eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz a házigazdával, Kollarik Tamás producerrel, egyetemi oktatóval.

A sorozat záróbeszélgetésén a szakemberek egyebek mellett kitérnek arra, hogyan adható át az idősebb generációk tapasztalata a fiatalabbaknak, és hogy mit jelent a rendezői szerep a rajzfilmben.

A csütörtöki beszélgetésen az idősebb korosztályt Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész képviseli, aki kezdetben a Pannónia Filmstúdiónál, majd a Filmvállalatnál dolgozott. 1979-ben a Bayerischer Rundfunk bajor televíziónál helyezkedett el. Nevéhez kötődik a Pumukli kalandjai című, NSZK-osztrák-magyar filmsorozat. Nepp Józseffel együtt rendezte a Mézga család, a Kérem a következőt! című sorozatokat, és közreműködött a Gusztáv-sorozatokban is. A nemzetközi hírnevet az 1986-os Macskafogó hozta meg számára.

A fiatal generációt Gelley Bálint képviseli, aki 2012-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. 2015-ben Szederkényi Bellával megalapította a CUB Animation stúdiót, amelynek fő profilja a gyerekeknek és családoknak szánt tartalmak készítése. Gelley Bálint Magyari Andrea azonos című filmje alapján rendezte az Átjáró Másvárosba című animációs sorozatot, producerként a Macskakirálylány, a Rozi és Zafír, a HIDE (Búvóhely) és A szív kertje című alkotások elkészítésében vett részt.

Az MMA MMKI tájékoztatása szerint a beszélgetéssorozat ősszel új tematikával folytatódik.

A négyzetes képen a Macskafogó egy képkockája látható. Forrás: NFI 
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés