bezár
 

zene

2021. 07. 09.
Gallardo, Baráti és Margulis a Fesztivál Akadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gallardo, Baráti és Margulis a Fesztivál Akadémián A Fesztivál Akadémia Budapest rendezésében július 24-én fellép José Gallardo, Baráti Kristóf és Alissa Margulis is számos más művész mellett. Az esemény során Poulenc, Mozart, Csajkovszkij és Dvořák művei lesznek hallhatóak – áll a Zeneakadémia honlapján.

Francis Poulenc a kategóriafetisiszták rémálma, és ez az 1932-ben komponált, Balog József és Fejérvári Zoltán összeszokott duójának előadásában hallható kétzongorás versenyművére is igaz: irgalmatlan tempójú perpetuum mobile szakaszok, meditatív pillanatok, félelmetes gesztusok, bárgyú motívumok, mozarti témák, jazzes harmóniák, gamelán hatás – a széttartó elemek felsorolása hosszan sorolható, és mégis, a francia szerző kreatív energiái olyan erősek, hogy képesek ellenállhatatlan egységbe forrasztani az őt ért hatásokat. A lenyűgöző stíluskavalkád után az egységes hang mintapéldája, Mozart fúvósokra és zongorára írott kvintettje következik a koncerten, világklasszis fúvósok (Mate Bekavac, Alec Frank-Gemmill, Lakatos György) és José Gallardo előadásában: az a mű, amelyet maga Mozart is a legjobban sikerült darabjának nevezett egyik levelében. A koncert második felében aztán Csajkovszkij gyönyörű hegedűdarabja, a Meditáció után a vonós kamarairodalom egyik ékköve következik. A Baráti–Kadesha–Kelemen–Rysanov–Fenyő „supergroup” előadásában megszólaló Dvořák-vonóskvintett 1894-es New York-i ősbemutatója után az egyik kritikus azt írta, hogy „kisebb kötetet lehetne megtölteni a darab szépségeinek felsorolásával.”

Fazekas Gergely zenetörténész a koncertet megelőzően 18.30-tól műismertető előadást tart a koncert programja kapcsán az I. előadóteremben. Az előadás a 19.30 órai hangversenyre vásárolt jeggyel látogatható.

Részletekért látogasson el ide!

Négyzetes kép a leadben: Facebook.com/festivalacademy, a Fesztivál Akadémia Budapest hivalatos logója

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés