bezár
 

zene

2021. 07. 17.
Zubin Mehta és a firenzei Maggio Musicale fesztivál zenekarával indít a Müpa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zubin Mehta és a firenzei Maggio Musicale fesztivál zenekarával indít a Müpa Zubin Mehta indiai karmester és a firenzei Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino zenekar fellépésével indul augusztus 15-én a Müpa 2021/2022-es évada.

A koncerten Beethoven VI. (F-dúr, Pastorale) szimfóniáját és Brahms I. (d-moll) zongoraversenyét hallhatja a közönség. A szólista az a Rudolf Buchbinder lesz, akit a klasszikus-romantikus repertoár legautentikusabb előadói között tartanak számon - tájékoztatta a Müpa az MTI-t.

A tájékoztató szerint az idén 85 esztendős Zubin Mehta indiai karmester hosszú és termékeny pályafutása során a legnevesebb zenekarokat vezette, és több koncertsorozaton nyújtotta a maximumot a közönségnek.    

A tájékoztató emlékeztett arra, hogy Zubin Mehta a bécsi zeneakadémia növendékeként, diáktársaiból verbuvált zenekar élén az 1956-os forradalom magyar menekültjeinek adott hangversenyt. Huszonöt évesen vezényelte először az Izraeli Filharmonikus Zenekart, amelynek éléről 2019-ben vonult vissza. 1961 és 1967 között a montreali és - ezzel párhuzamosan - a Los Angeles-i szimfonikusok vezető karmestere is volt.

Hosszú ideig New York-i Filharmonikusok zeneigazgatói posztját töltette be, az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentinót 1985 és 2017 között erősítette vezető dirigensként. A firenzei Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino zenekar csaknem egy évszázados fennállása során olyan karmesterek irányításával működött, mint Wilhelm Furtwängler, Seiji Ozawa, Bruno Walter, Carlos Kleiber, Otto Klemperer vagy Riccardo Chailly.

Kép forrása: magyarnemzet.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről
A zenei paródia esztétikai problémái a 18. századi vokális zenében
Bach: szonáták és partiták hegedűre Itzhak Perlman előadásában
Nagy Ákos zeneszerzővel Lineaments I. című lemeze kapcsán beszélgettünk

Más művészeti ágakról

irodalom

A könyvtáraktól a bosszúpornóig A könyvtáraktól a bosszúpornóig
A Gombaszögi Nyári Tábor irodalmi sátrának programjairól
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Addig jó, amíg van hova tekintenünk felfelé Addig jó, amíg van hova tekintenünk felfelé
Interjú Madaras Gergellyel a siker feltételeiről, a karmesteri hivatásról és célokról
színház

Szól bennünk a világ Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés