bezár
 

színház

2021. 08. 04.
A színház mégsem nemzetbiztonsági kérdés
Orosz kulturális miniszter: a tárcánál nem merült fel a színházi repertoárok cenzúrázása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A színház mégsem nemzetbiztonsági kérdés Az orosz kulturális minisztériumban nem merült fel a színházak repertoárja feletti ellenőrzés, az ország alkotmánya tiltja a cenzúrát - idézték szerdán orosz lapok Olga Ljubimova tárcavezetőt.

Ljubimova Mihail Lermontov, a minisztérium társadalmi bizottsága vezetőjének hétfői, nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatára reagált, amely szerint a testület szeptemberben meg fogja vizsgálni, hogy a színházak repertoárpolitikája összhangban áll-e a július elején elfogadott nemzetbiztonsági stratégiával. A tisztségviselő azt mondta, hogy az erről szóló vitát a színházak, a társadalom és a kulturális minisztérium képviselőinek bevonásával szándékoznak lebonyolítani. A miniszter a tárca sajtóosztálya által közzétett reagálásában hangsúlyozta, hogy a társadalmi bizottság "egyes tagjainak elképzelései és eszmefuttatásai" nem tévesztendők össze a tárca állásfoglalásával. Ljubimova szerint a Lermontov által vázolt javaslatokat nem vitatták meg a misztériummal.

Szkéné színház

"Az Oroszországi Föderáció jogszabályaival összhangban az orosz kulturális minisztériumnak nincs joga beavatkozni a kulturális intézmények alkotó tevékenységébe, ez egy független folyamat" - jelentette ki a miniszter újságíróknak a sajtóbeszámolók szerint. "Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy a cenzúra az alkotmány értelmében elfogadhatatlan hazánkban" - hangoztatta. Ugyanakkor hozzátette, hogy ha a kultúra területén megsértik a hatályos jogszabályokat, az illetékes hatóságoknak jogukban áll ezt értékelni. Ljubimova szerint a kulturális minisztérium feladata az, hogy biztosítsa az átfogó párbeszédet, amelyben minden fél megszólalhat, hogy szükség esetén közösen lehessen megalapozott döntést hozni a nyilvánosságot érintő aktuális kérdésekben.

A négyzetes képen a Kreml látható, forrás: Wikipédia, a képet A. Savin készítette.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés