bezár
 

art&design

2021. 08. 29.
Mese, mítosz, história
Archaizálás és mágikus realizmus az 1960-70-es évek magyar művészetében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mese, mítosz, história Kiállítás nyílt a Vaszary Galériában a Kádár-kor magyar művészetének egy eddig kevéssé feltárt szeletéről.

A tárlaton a hatvanas-hetvenes évek művészi grafikáinak legkiválóbb alkotói vonulnak fel, de a rézmetszetek, rézkarcok, fametszetek és linómetszetek mellett festmények, kárpitok és ritkán látható, egyedi tárgyalkotások is láthatók.

Ezek az alkotások a hivatalos művészet és az avantgárd köztes terében születtek, sem az ideológiailag elkötelezett drámai pátosz vagy plein air realizmus, sem a direkten politizáló, nyugati trendekhez igazodó avantgárd látásmód nem jellemző rájuk. E kör alkotói a szocializmus szürke hétköznapjaival szemben egy álomvilágot, mítoszok és mesék világából szőtt alternatív valóságot teremtettek műveiken. Előszeretettel archaizálnak, azaz követik a művészet klasszikus történeti korstílusait, főként a középkor és reneszánsz látásmódját. Ideáljuk Dürer grafikája és Van Eyck és Bosch festészete. 

A tárlat három témakörre szervezve ad áttekintést e tendenciákról. A mítosz kapcsán az antik és keresztény mitológiához kapcsolódó feldolgozásokat láthatunk, köztük olyan műveket, amelyek (némi aktuális áthallással) Daidalosz és Ikarosz mítoszán keresztül a művész helyzetét és a menekülés lehetőségét gondolják újra. (Hajnal Gabriella, Kondor Béla, Rékassy Csaba, Molnár Gabriella, Berki Viola, Pekáry István).

A második nagy témakör, a história arról ad áttekintést, hogyan viszonyultak e művészek a történeti múlthoz, annak olyan átpolitizált hőseihez mint Dózsa, Zrínyi vagy Petőfi (Kondor Béla, Gácsi Mihály, Szemethy Imre, Somogyi Győző, Tulipán László) vagy Dürer művészeti örökségéhez (Gyulai Líviusz, Würtz Ádám). A válogatás kitér a a művész korabeli szerepére, megidézve a mesterember művész és a varázsló művész szerepeit (Szabó Vladimir, Gross Arnold, Kass János).

Ez kapcsolódik a tárlat harmadik témájához, a meséhez, ami a mágikus realista művészek által teremtett alternatív kisvilágokból mutat be ízelítőt, ilyenek a színház, bábszínház, cirkusz és a vásári mutatványosok varázslatos közege (Ágotha Margit, Anna Margit, Galambos Tamás, Engel Tevan István) és a magánmitológiák utópisztikus világa (Kovács Tamás, Badacsonyi Sándor).

A kiállítás 2021. augusztus 21. és 2022. január 9. között látogatható a balatonfüredi Vaszary Galériában (8230, Honvéd u. 2-4.). A kiállítás kurátora Révész Emese.További információ a Vaszary Galéria facebook oldalán olvasható.

Kép a Vaszary Galéria jóvoltából.
Pekáry István: Éden, 1975 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Seregi Tamás: Jövőbe szédülő lendülettel, Prae Kiadó, 2021
art&design

Kereszt a világ végén Kereszt a világ végén
Keresztes Zoltán oroszországi fényképeiről
art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról
art&design

Hölgymenyét Hölgymenyét
Interjú Verebics Kati festővel

Más művészeti ágakról

Krasznahorkai Balázs: Hasadék
irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója
Lázár Bence András: Kávé, tejjel című könyv kötetbemutatója
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés