bezár
 

irodalom

2021. 08. 27.
Ismét megrendezik az ünnepi könyvhetet Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét megrendezik az ünnepi könyvhetet Debrecenben A koronavírus-járvány okozta kényszerű szünet után ismét megrendezik az ünnepi könyvhetet Debrecenben: a Könyvvel könnyebb mottójú ünnepnek a Csapó utcai sétálóövezet ad otthont szeptember 1-5. között - jelentették be a szervezők a Méliusz könyvtárban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

"A könyv mindig komoly érték volt, és az is marad, amíg írni, olvasni tudnak" az emberek. Magyarországon a könyvszeretet, a könyv megbecsülése mindig fontos volt - mondta Pósán László fideszes országgyűlési képviselő, a parlament kulturális bizottságának elnöke.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere felidézte, hogy a könyvhetet mindig júniusban tartották Debrecenben. A pandémia miatt halasztották most szeptemberre, ezáltal az ünnepi könyvhét lesz az őszi irodalmi programok - a Térei könyvünnep, a MagdaFeszt és az irodalmi napok - nyitánya.

Szirák Péter, a rendezvény kurátora szerint az ünnepi könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: több mint kilenc évtizedes múlttal, töretlen sikerrel és népszerűséggel.

Az első ünnepi könyvhetet Supka Géza kezdeményezésére tartották 1929-ben. A szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek szépségével színesítsék, és igazi közösségi élménnyé tegyék - mondta.

Hozzátette: Debrecen régóta részt vállal e nemes tradíció ápolásában.

A Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az egyetem városában az ünnepi könyvhét a kulturális nagyrendezvények egyike. Nagyon fontos művelődési és lélektani szerepe van: az olvasók évről évre várják, készülnek az írókkal való személyes találkozásra - mondta.

 A 2021-es Debreceni Ünnepi Könyvhét díszvendége Garaczi László író lesz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés