bezár
 

art&design

2021. 08. 29.
Hírdalcsokor performansz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hírdalcsokor performansz Szeptember 3-án és 5-én pótolják be a tavaszi OFF-Biennálén elmaradt performanszt és városi sétát, amelyet a Hírdalcsokor című projekthez kapcsolódóan a Kartali Asszonykórus mutat be a Varsányi Szirénekkel együttműködésben, a PLACC fesztiválon, valamint október 2-án és 3-án a Budapesti Őszi Fesztivál keretében.

Az OFF-Biennále Budapest keretében nagy sikerrel bemutatott HÍRDALCSOKOR művészeti együttműködésben Alicja Rogalska lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Kartali Asszonykórussal dolgoztak együtt és közösen átírt népdalokon keresztül beszéltek a vidéki élet kihívásairól és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatairól. A kollaboratív alkotófolyamat célja a népdalkör repertoárjában szereplő dalok átköltése - újragondolása és aktualizálása - volt úgy, hogy az új szöveg a kórustagok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket és témákat dolgozza fel.

Az elmúlt években kialakult „médiaháborúra” és az egyre inkább központosító elvek alapján működő hazai információs politikára reagálva az alkotók a népdalokat az alulról szerveződő „közösségi híradás” lehetőségeként látják, melyek különböző emberek és közösségek hangját erősítik fel és teszik hallhatóvá. A kórustagok által megélt helyzetekből kiindulva a HÍRDALCSOKOR nemcsak a közelmúlt történéseinek sokhangú és szubjektív olvasatát tárja elénk, hanem a női élettapasztalatokat hangsúlyozva olyan témáknak ad hangot, mint a „láthatatlan” női munka terhe vagy a házasság és családi élet küzdelmei.

Az OFF-Biennálén videómunka formájában bemutatott HÍRDALCSOKOR a PLACCC Fesztivál részeként először lesz élőben hallható, a Kartali Asszonykórus előadásában. Az alkotók a budapesti Varsányi SzIrének feminista kórussal együttműködésben egy városi séta formájában megvalósuló köztéri performanszot hoznak létre, amely során az átköltött népdalok a Varsányi SzIrének által összeállított és több szólamban előadott popszámokkal, slágerekkel és versekkel kerülnek párbeszédbe. A fiatal nőkből álló feminista kórust a HÍRDALCSOKOR szövegei inspirálták abban, hogy saját tapasztalataikat, történeteiket és reflexióikat összegyűjtsék és a Kartali Asszonykórus dalaira válaszképpen saját dalcsokrot készítsenek.

A Magyar Rádió egykori székházától induló séta rendhagyó belvárosi helyszíneken és köztereken át vezeti a közönséget, melynek állomásain a két kórus humorral és éleslátással tudósít női élettapasztalatokról, hol egymásba fűzve, hol ütköztetve a pop és a népi kultúrát, a városi és a vidéki élet kihívásait.

További információ ezen a linken elérhető.

A kép az OFF-biennálé jóvoltából.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Mágikus önbeállítás Mágikus önbeállítás
Galántai: 80. Riport a kapcsolati hálóról, A jövő emlékei című kiállításról és az Artpoolról az intézet kurátorával, László Zsuzsával
art&design

A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni
Interjú Fridvalszki Márkkal a külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatairól, a művészethez és alkotásaihoz való hozzáállásának megváltozásáról a bécsi, lipcsei és berlini közeg hatására
art&design

A köztes térben létezni A köztes térben létezni
Interjú Szegedi-Varga Zsuzsannával pályakezdésről, kortársakról és saját projektekről

Más művészeti ágakról

színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről
irodalom

Közösség újraépülőben Közösség újraépülőben
Borsik Miklós és Biró Krisztián kötetbemutatója
Lázár Bence András: Kávé, tejjel című könyv kötetbemutatója
színház

Ítélkezés nélkül Ítélkezés nélkül
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adél című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés