bezár
 

art&design

2021. 08. 29.
Hírdalcsokor performansz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hírdalcsokor performansz Szeptember 3-án és 5-én pótolják be a tavaszi OFF-Biennálén elmaradt performanszt és városi sétát, amelyet a Hírdalcsokor című projekthez kapcsolódóan a Kartali Asszonykórus mutat be a Varsányi Szirénekkel együttműködésben, a PLACC fesztiválon, valamint október 2-án és 3-án a Budapesti Őszi Fesztivál keretében.

Az OFF-Biennále Budapest keretében nagy sikerrel bemutatott HÍRDALCSOKOR művészeti együttműködésben Alicja Rogalska lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Kartali Asszonykórussal dolgoztak együtt és közösen átírt népdalokon keresztül beszéltek a vidéki élet kihívásairól és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatairól. A kollaboratív alkotófolyamat célja a népdalkör repertoárjában szereplő dalok átköltése - újragondolása és aktualizálása - volt úgy, hogy az új szöveg a kórustagok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket és témákat dolgozza fel.

Az elmúlt években kialakult „médiaháborúra” és az egyre inkább központosító elvek alapján működő hazai információs politikára reagálva az alkotók a népdalokat az alulról szerveződő „közösségi híradás” lehetőségeként látják, melyek különböző emberek és közösségek hangját erősítik fel és teszik hallhatóvá. A kórustagok által megélt helyzetekből kiindulva a HÍRDALCSOKOR nemcsak a közelmúlt történéseinek sokhangú és szubjektív olvasatát tárja elénk, hanem a női élettapasztalatokat hangsúlyozva olyan témáknak ad hangot, mint a „láthatatlan” női munka terhe vagy a házasság és családi élet küzdelmei.

Az OFF-Biennálén videómunka formájában bemutatott HÍRDALCSOKOR a PLACCC Fesztivál részeként először lesz élőben hallható, a Kartali Asszonykórus előadásában. Az alkotók a budapesti Varsányi SzIrének feminista kórussal együttműködésben egy városi séta formájában megvalósuló köztéri performanszot hoznak létre, amely során az átköltött népdalok a Varsányi SzIrének által összeállított és több szólamban előadott popszámokkal, slágerekkel és versekkel kerülnek párbeszédbe. A fiatal nőkből álló feminista kórust a HÍRDALCSOKOR szövegei inspirálták abban, hogy saját tapasztalataikat, történeteiket és reflexióikat összegyűjtsék és a Kartali Asszonykórus dalaira válaszképpen saját dalcsokrot készítsenek.

A Magyar Rádió egykori székházától induló séta rendhagyó belvárosi helyszíneken és köztereken át vezeti a közönséget, melynek állomásain a két kórus humorral és éleslátással tudósít női élettapasztalatokról, hol egymásba fűzve, hol ütköztetve a pop és a népi kultúrát, a városi és a vidéki élet kihívásait.

További információ ezen a linken elérhető.

A kép az OFF-biennálé jóvoltából.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés