bezár
 

art&design

2021. 08. 31.
Szilágyi Lenke művészportréi Berlinben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szilágyi Lenke művészportréi Berlinben Az egyik legjelentősebb kortárs magyar fotográfus, Szilágyi Lenke és a huszadik század egyik elismert német fotóművésze, Lothar Wolleh művészportréiból rendeznek kiállítást a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

A Nyugatról nézve - keletről nézve című tárlat Nyugat- és Kelet-Európa művészvilágának egy-egy legendás korszakába enged bepillantást. A képalkotó stílusok így első látásra a portréfotózás két ellentétes pólusát képviselik, de a fotográfiák mégis "ugyanazt a küldetést teljesítik: a művész mint kulturális és társadalmi szimbólum ábrázolását".

A Szilágyi Lenke és az 1979-ben elhunyt Lothar Wolleh képein kirajzolódó művészi attitűdök és erővonalak érzékletesen illusztrálják két párhuzamos kultúrkör művészének két eltérő korszakban adott válaszát ugyanarra a témára.

Lothar Wolleh portréin a lefényképezett művészek saját alkotói énjük szimbólumaként jelennek meg a fotós által megalkotott stilizált színpadon. Szilágyi Lenke "egyszerű, keresetlen fotóin az ismert művészegyéniségek maszkja mögött megbújó magánembereket" véli felfedezni a képek szemlélője.

Lothar Wolleh az 1960-as években kezdte pályafutását reklámfotósként, ezt követően kezdett el világhírű művészeket fotózni. A karrierje során lencsevégre kapott 109 művész között ott vannak a kortárs német művészet legjelentősebb alakjai. Képein látható többek között Gerhard Richter, Georg Baselitz és Joseph Beuys. A CHB tárlatán kelet-európai képzőművészekről készített fotóiból is bemutatnak egy válogatást.

Szilágyi Lenke művészfotó-gyűjteménye elsősorban az 1980-as és 1990-es évek kortárs művészeti és kulturális színterének fontos személyiségeit jeleníti meg, köztük Bak Imrét, Szirtes Jánost, Sugár Jánost, Bukta Imrét és Perneczky Gézát.

A négyzetes kép forrása: wikimedia.org

Nyugatról nézve - keletről nézve
A kiállítás szeptember 9. és november 5. között látogatható Berlinben, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) épületében. További információ a kiállításról ezen a linken olvasható.
Helyszín: Collegium Hungaricum Berlin • 10117, Berlin, Dorotheenstraße 12.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Neked már megvan a heti praedád?
Neked már megvan a heti Praedád?
art&design

Háttérinterjú Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával a hazai művészeti képzésről, a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy mit jelent galeristának lenni
art&design

A FÉSZEK Művészklub és a textil kapcsolata az 1970-es és ’80-as években

Más művészeti ágakról

Bemutatták a Nem lövöm fejbe magam antológiát a PesText fesztiválon
színház

Operabeavató: A Bánk bán-sorozat I.
irodalom

Vlagyimir Georgijevics Szorokin és M. Nagy Miklós beszélgetése a PesText Fesztiválon
gyerek

Rajzpályázat általános iskolásoknak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés