bezár
 

art&design

2021. 09. 02.
Tombor Zoltán fotókiállítása a Mai Manó Házban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tombor Zoltán fotókiállítása a Mai Manó Házban A karanténidőszakban tapasztalt érzéseket örökített meg első önálló, intézményi kiállításán Tombor Zoltán. A fotográfus Fényterápia című tárlata kedden nyílt a Mai Manó Házban, ahol a tematikus anyag mellet egy válogatás látható világhírű magazinoknak készített divatfényképeiből is.

"A Fényterápia című anyag egy fiatal, magányos nő szemszögéből mutatja meg a karanténidőszak bizonytalanságát, bezártságát, reménytelenségét. Célunk volt, hogy a fotós történetét közérthető formában tárjuk a közönség elé" - mondta Sárvári Zita, a kiállítás kurátora a megnyitó előtti tárlatvezetésen.

Tomboe Zoltánt egy baráti szál vezette a néhai Fischer Annie zongoraművésznő balatonaligai nyári rezidenciájába, ahol a járvány idején két hosszú hétvégén fotózott egy divatmodellt. A figurális képek mellett tárgyfotók is készültek. Az egyiken egy befőttesüvegben aranyhal úszik; a fotós megjegyezte, hogy az aranyhal memóriája három másodpercnyi, a kép a pandémia idején tapasztalt időérzék-vesztést szimbolizálja. "Az eléletlenedő portrésorozatommal azt próbáltam megmutatni, miként veszítettük el a fókuszt ezekben a hónapokban" - jegyezte meg Tombor Zoltán.

A kiállítás részeként a Mai Manó Ház második emeletén a nyolc éven át (2011-2019) New Yorkban élő és dolgozó fotósnak a különböző világhírű magazinok számára készült divatfotóiból látható válogatás. Az anyagon keresztül jól látható kapcsolat bontakozik ki Tombor alkalmazott és alkotóművészeti munkái között. Képeit megjelentette mások mellett a Vogue, a The Last Magazine, a Harper's Bazaar, a Time és a Kinfolk, olyan alkotókkal és híreségekkel dolgozott együtt, mint Alicia Keys, Shirin Neshat, Sophie Marceau, Eddie Murphy vagy Palvin Barbara.

A Fényterápia című kiállítást szerdától október 3-áig tekintheti meg a nagyközönség, a tárlaténál jóval bővebb merítést tartalmazó, azonos című könyv a Mai Manó Ház boltjában kapható.

Fényterápia
Tombor Zoltán kiállítása augusztus 31. és október 10. között látogatható a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház épületében. További információ a kiállításról ezen a linken olvasható.
Helyszín: Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház • 1065, Budapest, Nagymező utca 20.

A négyzetes kép forrása: maimano.hu
Tombor Zoltán: Zita #1 ( A Fényterápia sorozatból), Balatonaliga, 2020
© Tombor Zoltán

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés