bezár
 

zene

2021. 09. 12.
Bartóktól Bartókig
Von Bartók bis Bartók
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bartóktól Bartókig Szeptember 17-én pénteken kerül sor a Von Bartók bis Bartók – Bartóktól Bartókig koncertre a Művészetek Palotájában – olvasható a Müpa weboldalán.

Német és magyar előadók és zeneszerzők Bartókkal a háttérben – valahogy így lehetne néhány szóban megragadni a koncert lényegét. Az Európai Hidak fesztivál Berlin-Budapest tematikájára rímelve kortárs trombita-ensemble művek szerepelnek.

Az est első felében két fiatal trombitafenoménnel, Pálfalvi Tamással és a német Simon Höfelével, míg a második részben a Modern Art Orchestra nagyszerű big band átdolgozásában lesz hallható Bartók zongoraciklusa, a Tizenöt magyar parasztdal Fekete-Kovács Kornél és az egymagában is a német-magyar hidat megtestesítő Tony Lakatos szólójával.

Bartók nemcsak az est második felét határozza meg, hanem az első részben elhangzó magyar műveket is. Az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny 2020-as díjnyertes darabjai – Dinyés Dániel, Dargay Marcell és Horváth Balázs művei –egyaránt Bartókból indulnak ki, a nagy elődtől vett motívumokra, zenei gondolatokra építik darabjaikat, s hoznak létre belőlük új hangzó világot, amelyben a bartóki minta nem is feltétlenül érzékelhető.

Hasonlóan izgalmas játékot játszik a hagyománnyal napjaink egyik legfoglalkoztatottabb német zeneszerzője, Matthias Pintscher, a legendás francia együttes, az Ensemble Intercontemporain zeneigazgatója, akinek szólótrombitát és kürtöt használó darabja, az Occultation zárja az első részt.

A koncert második felében megszólaló Bartók-átdolgozás több egyszerű hangszerelésnél: a Modern Art Orchestra verziójában ugyanis az egyes tételeket szabad improvizációk kötik össze, így teremtve kapcsolatot nemcsak az egyes népdalok, hanem a rögtönzött és a lejegyzett zene világa között, visszájára fordítva a folyamatot, amelynek során az élő népzenének Bartók szilárd formát adott a papíron.

A koncertről további információ ezen linken érhető el.

A négyzetes kép forrása: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés