bezár
 

zene

2021. 09. 18.
Világzenei Hét a Kobuci Kertben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Világzenei Hét a Kobuci Kertben Tíz együttes, köztük a Dalinda, az Ötödik Évszak, a Parno Graszt és a Boban Markovic Orkestar lép színpadra a Kobuci Kertben a III. Óbudai Világzenei Hét fesztiválon szeptember 28-tól október 2-ig.  

A rendezvény műsorkínálatát úgy alakították ki, hogy a műfaj kapcsán sokat emlegetett nyitottság eseményszerűvé és átélhetővé váljon a legszélesebb közönség számára is - közölték a szervezők az MTI-vel.

A nyitónapon, szeptember 28-án kedden a Dalinda énekegyüttes hölgyei a magyar autentikus népdaléneklés hagyományaiba engednek betekintést. Utánuk az Ötödik Évszak melankolikus romantikája egy olyan Budapestet idéz meg, ahol egyszerre érződik a magyar népi hagyomány szellemisége és a párizsi szalonok világa.

Szeptember 29-én a Zűrös Banda koncertjén a különböző kelet-európai és balkáni (román, magyar, makedón, cigány, szerb) zenei hagyományok a dzsesszel és a modern tánczenékkel kapaszkodnak össze. Ugyanezen a napon a máltai Tribali játszik, amely a szitár, a didgeridoo, a murchunga (doromb) és a harmonika hangzásából építi muzsikáját, erős ütőszekcióval, elektronikus alapokkal, a rock, a reggae, a ska és a blues stíluselemeit vegyítve.

Másnap rendhagyó táncházzal folytatódik a fesztivál. Magyarpalatka hajdani muzsikusdinasztiáinak leszármazottai Martin Florin Kodoba prímás vezetésével viszik tovább a zenei hagyományt, amely a táncházmozgalomban annyira kedvelt mezőségi táncok legautentikusabb kísérőzenéjének számított. A moldvai táncház házigazdája a Fanfara Complexa.

Október 1-jén pénteken a Poklade ad koncertet, amely a Balkán tüzességét hozza, majd a Parno Graszt következik. 2-án szombaton a Hét Hat Club a Django Reinhardt-féle cigány dzsessz és a Balkán vad bulijainak fúzióját viszi színre, elegyítve az erdélyi, szerb, bolgár és macedón zenei tradíciókat a városi dzsessz szellemiségével. A fesztivál zárókoncertjét a Boban Markovic Orkestar adja. A dél-szerbiai Vladicin Hanból származó, a Kusturica-filmekből (Underground, Arizonai álmodozók) is ismert csapat 25 éves fennállása alatt az alapító-névadó trombitavirtuóz, Boban Markovic vezetésével szinte minden szakmai elismerést besöpört.

További információ: https://kobuci.hu/vilagzenei_het/

A négyzetes kép forrása: facebook.com/KOBUCI

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés