bezár
 

irodalom

2021. 09. 22.
Crime & Comics
Megjelent a Petőfi Kulturális Ügynökség két legújabb katalógusa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új kiadványokkal bővült a Petőfi Kulturális Ügynökség katalógusainak sorozata: fókuszban a magyar képregények és a krimi – tájékoztatta a szervezet a prae.hu művészeti portált.

A Crime és a Comics darabokkal együtt a hivatalos sajtóközlemény szerint immár 11 kötettel büszkélkedhet a magyar irodalom népszerűsítését szolgáló katalógus-sorozat. Az egyszerű, ugyanakkor koherens és élénk dizájn fő célja, hogy a kötetek bármely nemzetközi porondon is megállják a helyüket. Minden tematikus kötet válogatását olyan egyetemi tanárok, rangos és elismert alkotók végzik, akik az adott zsáner biztos ismerői, szakértői. 

A New Hungarian Comics and Graphic Novels – Speech Bubbles to Leave You Speechless című katalógus az elmúlt évtized magyar képregényeiből válogat. A katalógus célja, hogy bemutassa a kortárs magyar képregény jellemző tendenciáit, és felvillantsa a könyvnyi terjedelmű képregények témabeli, műfajbeli és esztétikai sokszínűségét. A bemutatott darabok közül több elnyerte a Magyar Képregény Szövetség évente átadott díját, az Alfabéta-díjat, és számtalan cím szerepelt a jelöltek között.

A ​​New Hungarian Crime Fiction szerkesztését Kálai Sándor irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem kultúrakutatója végezte. A folyamat legfontosabb elve az volt, hogy ne csak az elmúlt évek megjelenéseiről, hanem a rendszerváltás óta zajló folyamatokról is reprezentatív képet kaphassanak az olvasók. A kiadványból az is kiderül, hogy melyek a legfontosabb sorozatok, hogyan jelennek meg a történelmi krimik mellett a kortárs ügyeket feldolgozó regények, illetve az is, hogy a műfaj képviselői között szinte egyenlő arányban találunk nőket és férfiakat. Az egyre sokszínűbb magyar krimi nemcsak a műfaji invenciók miatt érdemel figyelmet, hanem a feldolgozott politikai, társadalmi kérdések miatt is – a műfaj azért is népszerű az írók és az olvasók körében, mert nagyon érzékeny a társadalmi folyamatokra, gyorsan képes reagálni a politikai, gazdasági, társadalmi problémákra.

Az összes kiadvány lapozható online az Issuu felületén itt, vagy letölthető itt. További információk elérhetőek a PLF (Petőfi Literary Fund) hivatalos honlapján.

Grafikus: Németh L. Dániel

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét

Más művészeti ágakról

Könyvbemutató másképp
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés