bezár
 

színház

2021. 10. 02.
A zene világnapja a Szegedi Nemzeti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A zene világnapja a Szegedi Nemzeti Színházban A teátrum hírességeiről nevezték el a Szegedi Nemzeti Színház próbatermeit, a műsoros névadóünnepséget a zene világnapján, pénteken tartották. A drámatagozat próbáinak egyik helyszíne a társulat örökös tagja, Király Levente nevét kapta meg, aki a főiskola után, 62 éve érkezett Szegedre.

Barnák László főigazgató elmondta, hogy a társulat a közelmúltban úgy döntött, hogy nagyszínházi próbatermeit egykori és mai meghatározó művészegyéniségeiről nevezi el. A korábban számokkal jelzett termek olyan elődök, tehetségek nevét viselik, aki a szakma kiemelkedő alakjai, akiken generációk nőttek föl, akikre a fiatalok példaképként tekintenek.

Szkéné színház

Így próbaterem viseli a színház egykori igazgatója, illetve zeneigazgatója, Vaszy Viktor zeneszerző és karmester nevét, csakúgy mint az általa fölfedezett Gregor József operaénekesét, aki számtalan emlékezetes szerepe mellett irányította az operatagozatot is.

Az egykori énekkari próbatermet Oberfrank Gézáról nevezték el, aki főzeneigazgatóként és karmesterként volt hosszú évekig a szegedi operajátszás meghatározó alakja. Imre Zoltán táncművész, koreográfus, az önálló tagozattá szerveződő Szegedi Balett alapítójának nevét viseli a balett-terem.

Kifrály Levente színművész az ünnepségen úgy fogalmazott, élete nagy része az épülethez, a Szegedi Nemzeti Színházhoz kötődik. 216 bemutatón játszott a színházban, szöveg nélküli szerepektől kezdve olyan alakításokig mint egyik kedvence, a Hegedűs a háztetőn Tevjéje.

A négyzetes kép forrása: www.szinhaz.szeged.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Szerzői utasításon innen és túl Szerzői utasításon innen és túl
Beckett Zsótér Sándor rendezésében a Szkénében
színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről
színház

A szóvillantó titán A szóvillantó titán
Interjú Kelecsényi Lászlóval Latinovits Zoltánról
színház

A gazember, a zsidó és a gyenge király A gazember, a zsidó és a gyenge király
Három újabb Shakespeare-dráma a Webszínház előadásában

Más művészeti ágakról

irodalom

Operálj nyucává végleg! Operálj nyucává végleg!
A Margó Fesztivál Világirodalmi színpadán mutatták be Csepregi János, Dániel András és Kollár Árpád új könyvét, a Nyuca bestiáriumot (Scolar Kiadó, 2021)
Tarek Boudali: 30 nap maximum
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Igény az újra Igény az újra
Interjú Dömötör András rendezővel, aki legtöbbször német nyelvterületen dolgozik, ahol inspirálja a kulturális pezsgés, a támogató közeg.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés