bezár
 

zene

2021. 10. 07.
Születésnapi rendezvényekkel tiszteleg Liszt előtt a Zeneakadémia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Születésnapi rendezvényekkel tiszteleg Liszt előtt a Zeneakadémia Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából nagyszabású programsorozatot szervez a Zeneakadémia október 9. és 22. között, Liszt Születésnapi Fesztivál elnevezéssel.

Az első napon a Régi Zeneakadémián az Auer Trió ad matinékoncertet Schubert, Smetana és Liszt műveivel, este pedig Muza Rubackyté litván zongoraművésznő tart lemezbemutató hangversenyt.

Másnap a Zeneakadémia főépületének Átriumában Liszt Dante-élményeit tükröző plakátkiállítás nyílik 18 órakor - az itáliai költő-író idén 700 éve született -, amelyet irodalmi-zenei program követ a szomszédos Solti teremben Jászberényi Gábor színművész és Kiss Péter zongoraművész előadásában.

A Liszt Múzeum gondozásában több érdekességet kínálnak: október 13-án mutatják be az intézmény állományába újonnan bekerült autográf dokumentumok angol nyelvű albumát, a mesterrel kapcsolatos legfrissebb kutatásokat pedig két tematikát átölelő - egy magyar és egy nemzetközi - zenetudományi konferencia ismerteti.

Október 18-19-én Liszt és magyarországi kapcsolatai, valamint a 19. század második felének magyar zenetörténeti eseményei állnak fókuszban. Az angol nyelvű, október 21-22-ei ülésnapokon a külföldi Liszt-kutatás kiválóságai számolnak be legfrissebb kutatásaik eredményeiről, köztük Kenneth Hamilton, aki Liszt-lemezbemutató koncertet is ad.

A múzeum jelenlegi, Vendégségben Liszt Ferenc Sugár úti otthonában című időszaki kiállítása Schöck Atala, Tatai Nóra és Szabó Ferenc János historikus koncertjével kapcsolódik a fesztiválhoz október 19-én.

Október 15-16-án első alkalommal hangzik el Liszt összes szimfonikus költeménye a szerző saját négykezes átiratában: Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművész-házaspár évek óta készül arra, hogy ezt a kivételes koncertsorozatot ajánlja Liszt emlékének, egykori otthona mellett. Szintén különleges zenei élményt ígér Ránki Fülöp Liszt és Saint-Saëns műveiből összeállított zongoraestje.

A Zeneakadémia fesztiválját a hagyományosan Liszt születésnapján, október 22-én megrendezendő koncert zárja a Nagyteremben, ezúttal a Cziffra György Emlékévvel együttműködésben. A Kossuth-díjas Balázs János zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, valamint a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara az együttes művészeti vezetője, Takács-Nagy Gábor vezényletével a 100 született Cziffra György 1956. október 22-i, nagy visszhangot kiváltott estjét idézi meg. A műsor középpontjában most is, ahogy 65 évvel ezelőtt, Bartók 2. Zongoraversenye áll, amely előtt Liszt Ferenc 3. Magyar rapszódiájával a Zeneakadémia első elnökére és névadójára emlékeznek az ünneplők, majd Brahms 2. szimfóniája zárja a koncert műsorát.

Négyzetes kép forrása: www.zeneakademia.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balatoni Sándor válaszol
lemezismertető
Három koncert a Veszprémi Régizenei Napokról

Más művészeti ágakról

színház

Mire jó a dramaturg? Mire jó a dramaturg?
Dramaturgkonferencia Radnai Annamária emlékére
Egy Asztal Elmozdítása című lakáskiállítás margójára
irodalom

Lefektetett mintázatok Lefektetett mintázatok
Horváth Györgyi a Változatok irodalomkritikára sorozat keretében
irodalom

Szabad-e írás közben sírni? Szabad-e írás közben sírni?
Az idei Margón mutatták be Kalapos Éva Veronika Ezek voltak az apák című regényét (Athenaeum Kiadó, 2021)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés