bezár
 

irodalom

2021. 10. 16.
Emlékezés a tiltott irodalomra
Létrejött a Laczkó Dezső Múzeum szamizdat-gyűjteménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékezés a tiltott irodalomra A Laczkó Dezső Múzeum a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával új projektet indított Szamizdat – Erjedés a felszín alatt címmel. A projekt célja a rendszerváltás történetét és korszakát bemutató kiállítás anyagának gyűjtése és feldolgozása.

Jelentős szamizdatanyagot vásárolt, illetve az állományába került a Petőfi Irodalmi Múzeum szamizdat-gyűjteményének egy része, ezzel az ország egyik legfontosabb ilyen jellegű irategyüttese jöhetett létre a Lackó Dezső Múzeumban. Ezentúl itt találhatóak meg a legismertebb szamizdat folyóiratok (Beszélő, Demokrata, Hírmondó,) példányai, valamint a legjelentősebb szamizdatkiadók (AB Független Kiadó, ABC Független Kiadó, Magyar Október Kiadó stb.) kötetei is. Érdekesség, hogy a magyar kiadványok mellett jelentős cseh és lengyel szamizdat gazdagítja az anyagot.

Most viszont Veszprém város és megye polgárain van a sor: a továbbiakban, mivel a múzeum a kulturális ellenállás fogalmán belül minden jelenséget fontosnak tart, a rendszerváltás felé mutató, a rendszer korlátai ellen ható és Veszprém városához vagy a megyéhez köthető valamennyi folyamat, esemény, szerveződés emlékanyagát gyűjti majd. Ehhez kérik az érintettek segítségét, és várnak minden írott dokumentumot, fotót, hangzó anyagot, bármely tárgyi emléket.

További információk a múzeumról, kapcsolatfelvétel a hivatalos honlapon, itt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Beszélgetés vége : ( Beszélgetés vége : (
Bódi Péter: Hype, Kalligram, 2021.
irodalom

Tanítanak-e a könyvek? Tanítanak-e a könyvek?
Kerekasztal-beszélgetés a tankönyvpiacról
irodalom

Hazugság és valóság, valóság és művészet, művészet és élet Hazugság és valóság, valóság és művészet, művészet és élet
Kritikaírással foglalkoztak az ELTE Press Műhely sorozat második rendezvényén
irodalom

Először az irodalom, aztán az élet Először az irodalom, aztán az élet
Változatok irodalomkritikára – Károlyi Csaba előadása

Más művészeti ágakról

gyerek

Kormos külső, tiszta szív Kormos külső, tiszta szív
Marék Veronika: Kéményseprő Kelemen, Pagony, 2021
Edgar Wright: Utolsó éjszaka a Sohóban
art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés