bezár
 

irodalom

2021. 10. 16.
Emlékezés a tiltott irodalomra
Létrejött a Laczkó Dezső Múzeum szamizdat-gyűjteménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékezés a tiltott irodalomra A Laczkó Dezső Múzeum a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával új projektet indított Szamizdat – Erjedés a felszín alatt címmel. A projekt célja a rendszerváltás történetét és korszakát bemutató kiállítás anyagának gyűjtése és feldolgozása.

Jelentős szamizdatanyagot vásárolt, illetve az állományába került a Petőfi Irodalmi Múzeum szamizdat-gyűjteményének egy része, ezzel az ország egyik legfontosabb ilyen jellegű irategyüttese jöhetett létre a Lackó Dezső Múzeumban. Ezentúl itt találhatóak meg a legismertebb szamizdat folyóiratok (Beszélő, Demokrata, Hírmondó,) példányai, valamint a legjelentősebb szamizdatkiadók (AB Független Kiadó, ABC Független Kiadó, Magyar Október Kiadó stb.) kötetei is. Érdekesség, hogy a magyar kiadványok mellett jelentős cseh és lengyel szamizdat gazdagítja az anyagot.

Most viszont Veszprém város és megye polgárain van a sor: a továbbiakban, mivel a múzeum a kulturális ellenállás fogalmán belül minden jelenséget fontosnak tart, a rendszerváltás felé mutató, a rendszer korlátai ellen ható és Veszprém városához vagy a megyéhez köthető valamennyi folyamat, esemény, szerveződés emlékanyagát gyűjti majd. Ehhez kérik az érintettek segítségét, és várnak minden írott dokumentumot, fotót, hangzó anyagot, bármely tárgyi emléket.

További információk a múzeumról, kapcsolatfelvétel a hivatalos honlapon, itt.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés