bezár
 

irodalom

2021. 11. 10.
Bence Lajos és Elena Lavinia Dumitru kapja a 2022-es Balassi Bálint-emlékkardot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bence Lajos és Elena Lavinia Dumitru kapja a 2022-es Balassi Bálint-emlékkardot Bence Lajos, a szlovéniai Lendván élő magyar költő és Elena Lavinia Dumitru román műfordító kapja a 2022-es Balassi Bálint-emlékkardot - közölte Molnár Pál, a díj alapítója, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke kedden az MTI-vel.

A huszonhatodik kardátadási ceremóniára jövő év február 14-én, Bálint napján kerül sor - közölték. Mint írják, a 65 éves Bence Lajos József Attila-díjas szlovéniai magyar költő több verseskötettel, novellával és esszével gazdagította a muravidéki magyar irodalmat, szerkesztőként a művelődési közélet szervezésében is tevékenyen részt vesz. Gyermekverseivel a legifjabb nemzedékekkel szeretteti meg a magyar nyelvet.

Helena Lavinia Dumitru román műfordító a Bukaresti Egyetem Hungarológia Tanszékén Molnár Szabolcs professzor diákjaként ismerte meg a magyar irodalmat, és szerette meg Balassi költészetét. Balassi Bálint - Bálint Balassi Célia-ciklus - Ciclul Celia című kétnyelvű verseskötete 2016-ban jelent meg. Helena Lavinia Dumitru igényes tanulmányt is írt Balassi Bálintról. A 16. századi európai költészet kiválóságának emlékét állító, immár a 26. évéhez érkező, mind az öt kontinensre eljutott irodalmi elismerés a jelen hazai költészet nagyságait, valamint a magyar irodalmat és benne Balassi költészetét fordító, külföldi poétákat jutalmazza.

Kép forrása: balassi.eu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés