bezár
 

irodalom

2021. 11. 12.
Múzeumközpontot avattak fel Moszkvában Dosztojevszkij születésének 200. évfordulóján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeumközpontot avattak fel Moszkvában Dosztojevszkij születésének 200. évfordulóján Felavatták a Moszkvai Dosztojevszkij-ház elnevezésű múzeumközpontot csütörtökön az orosz fővárosban az író születésének 200. évfordulója alkalmából, emellett megemlékeztek az orosz lélektani regény klasszikusáról élete másik két fő helyszínén, Omszkban és Szentpéterváron is.

Az író családja 1837-ig lakott az új múzeumnak otthont adó moszkvai épületben, amelynek mai címe Dosztojevszkij utca 2.. A földszinten már 1928-ban emléklakás nyílt, amely a létesítmény központját alkotja. Az első emelet helyiségeiben az író fő műveiről, egyebek között a Bűn és bűnhődésről, A játékosról, A félkegyelműről vagy A Karamazov testvérekről láthat kiállítást a látogató, a második emeletet a regények sorsának szentelték, nagyméretű multimédiás installációk alkalmazásával.

A megnyitó alkalmából Vlagyimir Putyint Olga Ljubimova kalauzolta végig a múzeumon, majd az orosz elnök neves írókkal és irodalomtörténészekkel találkozott.

Fjodor Dosztojevszkij 1850-1854 közötti szibériai száműzetésének helyszínén, Omszkban, a helyi irodalmi múzeumban csütörtökön tárlat nyílt azokból a szovjet könyvillusztrációkból, amelyeket a mester születésének 150. évfordulóján állítottak ki. Omszki Állami Dosztojevszkij Egyetemen Dosztojevszkij a korok és nemzedékek váltakozásában címmel immár második alkalommal rendeztek meg nemzetközi tudományos konferenciát, ezúttal 14 országból érkezett több mint 100 előadóval. Szerdán a város Galerka Színházában nemzetközi színi fesztivál kezdődött.

A szentpétervári Péter-Pál erőd börtönfelügyelői lakásásában csütörtökön kiállítás nyílt az íróról és a szocializmussal kacérkodó Petrasevszkij-körről, amelynek Dosztojevszkij a tagja lett, amit a cári igazságszolgáltatás politikai bűncselekménynek minősített halálos ítélettel torolt meg, amelyet omszki száműzetésre módosított. Alekszandr Beglov, Oroszország "északi fővárosának" kormányzója virágot helyezett Dosztojevszkij sírján az Alekszandr Nyevszkij főkolostorban, a Művészetek Mestereinek Nekropoliszában.

A legambiciózusabb jubileumi projekt a Dosztojevszkij két évszázada című kiállítás, amely pénteken nyílik meg a Szent Mihály-kastélyban. A tárlaton az író eredeti használati tárgyai, könyvek, portrék, műveinek első kiadásai és más ritkaságok láthatók a Tretyakov Galéria, az Ermitázs, az Orosz Múzeum, a Szentpétervári Állami Történeti Múzeum, a Moszkvai Modern Művészeti Múzeum és más múzeumok gyűjteményeiből.

Szentpéterváron egyébként egész évben zajlanak az író évfordulójának szentelt események. A Puskin Házban például megtartották Dosztojevszkij és a világkultúra címmel 46. alkalommal tartottak nemzetközi konferenciát. A város öt színháza bicentenáriumhoz igazodva az író művei alapján készült darabok premierjeivel és különleges bemutatóival készült.  

A csütörtökön Dosztojevszkij-portréval utcára gördült 105-ös szentpétervári buszjárat dizájnja kifejezetten nevezetes alkalomra készült, Moszkvában pedig a jubileumra kibocsátott közlekedési bérletkártyát díszíti az író képmása. Azok számára pedig, akik személyesen nem juthatnak el személyesen az orosz irodalom óriása életének fő helyszíneire, a Kultúra nemzeti projekt keretében létrehozott online tárlatok és felidézett filmek, színházi előadások segítenek a méltó megemlékezésben.

Kép forrása: Wikipédia

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Határokon innen és túl Határokon innen és túl
Horváth Márk, Lovász Ádám: A határsértés technológiái: Alkalmazott filozófiai tanulmányok a poszthumán állapotról, Kijárat Kiadó / I.T.E.M. Alapítvány, Budapest, 2020.
irodalom

A titok szaga A titok szaga
Mondatok a csodálkozásról – A) kritika
irodalom

Egy Őrző levele Egy Őrző levele
Csepregi János, Dániel András, Kollár Árpád: Nyuca – bestiárium

Más művészeti ágakról

gyerek

Kormos külső, tiszta szív Kormos külső, tiszta szív
Marék Veronika: Kéményseprő Kelemen, Pagony, 2021
színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés