bezár
 

film

2021. 11. 15.
Három fődíjat és három különdíjat osztottak ki a 18. Verzión
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három fődíjat és három különdíjat osztottak ki a 18. Verzión Három fődíjat és három különdíjat osztottak ki a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon, amely a héten online folytatódik az esemény weboldalán.

A közlés szerint a legjobb emberi jogi film díját Lars Edman és William Johansson Kalén Arica című dokumentumfilmje kapta, amely az azonos nevű chilei kikötővárosban játszódik, és az odahordott veszélyes hulladék hosszú távú következményeit tárja a nézők elé.  

A nemzetközi versenyben a zsűri különdíjjal jutalmazta a Fivérek című cseh-olasz filmet, amely azt a belső átalakulást járja végig, ahogy a fiú férfivá válik.

Az Ugorj be hozzánk, mama című dokumentumfilm kapta a diák- és elsőfilmes verseny fődíját. Anna Artyemjeva orosz rendező alkotásában egy anyát és hároméves kislányát vízumproblémák választanak el egymástól, videócseten beszélgetnek, és minden nap a viszontlátásról álmodoznak.

Idén először a Budapesti Önkormányzat támogatásával adták át a legjobb magyar filmnek járó díjat. Első alkalommal az ezer euróval járó elismerést a Tobi színei című filmnek ítélték oda. Bakony Alexa filmje Éváról és 16 éves gyermekéről szól, aki nemrég vállalta fel transzneműségét.

A magyar filmek közül különdíjat kapott Chilton Flóra Még emlékszem című alkotása, amelyben fiatalok beszélgetnek idős emberekkel, akiknek saját emlékeik vannak a holokausztról. Különdíjat kapott még Visky Ábel Mesék a zárkából című dokuja, amelyben fogvatartottak írnak meséket a gyermekeikkel való kapcsolattartás megkönnyítéséért, amelyekből később filmeket készítenek.

A közönségdíjat Kőrösi Máté Dívák című filmje nyerte. Az alkotó három húszéves budapesti lányt követett kamerájával, akik egy családi problémákkal és egzisztenciális kételyekkel tűzdelt úton haladnak a felnőtté válás felé.

A 18. Verzió a héten tovább folytatódik: a filmek és a fesztivál alatt felvett beszélgetések az esemény online platformján érhetők el. A magyar, diák- és elsőfilmes szekció filmjei ingyenesek, míg a többi filmet egyenként vagy tematikus bérletek formájában lehet kikölcsönözni november 21-ig.

A néygzetes kép forrása: facebook.com/events

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Tarek Boudali: 30 nap maximum
Közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval A feleségem története premier előtti vetítésén

Más művészeti ágakról

Piros Vera Eltévesztettem drágám című könyvének bemutatója
art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
irodalom

Az élőlény mozog és lélegzik Az élőlény mozog és lélegzik
Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése és hangköltészeti előadása a Ms. Columbo Live! sorozat keretében
irodalom

Úton lenni boldogság, frontra menni halál Úton lenni boldogság, frontra menni halál
Interjú Fehér Renátóval, a ŠVEJK 100 antológia szerkesztőjével


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés