bezár
 

zene

2021. 11. 17.
Kamara.hu/3 a Zeneakadémián
Koncert Az eltűnt idő nyomában kamarazenei fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kamara.hu/3 a Zeneakadémián Az eltűnt idő nyomában címmel kamarazenei fesztivált szervez a Zeneakadémia. A fesztivál művészeti vezetői Simon Izabella és Várjon Dénes. A fesztiválprogram része a Kamara.hu/3 koncert, amit november 20-án 16 órás kezdettel rendeznek meg – olvasható a Zeneakadémia honlapján.

Az emlékezés az idei Kamara.hu egyik főmotívuma. A szombati nap pedig a fesztivál talán legemlékezősebb napja – az idők kezdetéről mesélő gyerekprogramtól egy legendás zongoristára emlékező gálaestig. A kettő között, a már hagyományosnak nevezhető kupolatermi koncerten ugyancsak felfedezhetjük az emlékezés jeleit.

Milyen kép él például a fejünkben Beethovenről? Hogyan emlékszünk rá a zenetörténeti leírások alapján? Mint magának való, mogorva, különc, megsüketült zsenire, aki kizárólag robusztus műveket komponált. Ehhez képest a Tavaszi néven ismert szonátája csupa fény és humor. A párdarabjaként született a-moll hegedű-zongora szonáta pedig szenvedélyes és lobbanékony képet fest Beethovenről, aki a középső tételbe írt fúgával maga is a barokkra utal vissza. A Proustnak oly fontos Saint-Saëns pedig a bécsi klasszikára: 1918-ban még friss emlék a világháború, ennek ellenére – vagy épp ezért – könnyed hangvételű kvartettel idézi meg Mozart vonósnégyeseinek hangzásvilágát.

A koncert részletes műsora:

Beethoven: 4. (a-moll) hegedű-zongora szonáta, op. 23
Baráti Kristóf (hegedű), Várjon Dénes (zongora)
Saint-Saëns: 2. (G-dúr) vonósnégyes, op. 153
Korossy Vonósnégyes: Korossy-Khayll Csongor, Tóth Kristóf (hegedű), Osztrosits Éva (brácsa), Devich Gergely (cselló)

Négyzetes kép a leadben: zeneakademia.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Káli Gáborral versenyekről, karrierépítésről, zenei együttműködésekről
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bali János válaszol
Platon Karataev koncert a Müpában
Interjú Győri Noémivel tanulásról, kapcsolatépítésről, kihívásokról

Más művészeti ágakról

irodalom

Beszélgetés vége : ( Beszélgetés vége : (
Bódi Péter: Hype, Kalligram, 2021.
irodalom

Határokon innen és túl Határokon innen és túl
Horváth Márk, Lovász Ádám: A határsértés technológiái: Alkalmazott filozófiai tanulmányok a poszthumán állapotról, Kijárat Kiadó / I.T.E.M. Alapítvány, Budapest, 2020.
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja
Desiré Central Station 2021 – The History and You
irodalom

Az élőlény mozog és lélegzik Az élőlény mozog és lélegzik
Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése és hangköltészeti előadása a Ms. Columbo Live! sorozat keretében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés