bezár
 

irodalom

2021. 11. 21.
Ómagyar Mária-siralom a Győri Könyvszalonon
Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester támogatásával mutatkozik be Mező Tibor kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ómagyar Mária-siralom a Győri Könyvszalonon A 20. Győri Könyvszalon keretében mutatkozik be Mező Tibor az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyve című kötetével.  A szerző összefoglalta az elmúlt 100 év legjelentősebb nyelvészeti eredményeit, amelyek a szöveggel felfedezése óta történtek.

Az Ómagyar Mária-siralom az első fennmaradt, magyar nyelvű versemlékünk. XXI. századi szépirodalmi megfogalmazásban sem könnyű olvasmány, viszonylag kevesen ismerik, gyakran tévesztik össze a Halotti beszéddel. Mező Tibor kötete azt célozza, hogy ez megváltozzon, minél többen érdeklődjenek a nemzeti ereklyénk iránt, írjanak róla minél többet felfedezésének 100 éves évfordulója alkalmából. Az ÓMS centenáriumát 2023-ban izgalmas rendezvénysorozattal tervezik megünnepelni – Vásáry Tamás karmester közreműködésével az újólag komponált zenét elő is szeretnék majd adni.

„A vers ritmussal rendelkezik, csakúgy, mint a zene, de az Ómagyar Mária-siralomban a metrumot eddig még senki nem tudta találóan elemezni. Új felfedezés, hogy minden versszaka önálló ritmikai egység, azaz más lesz a ritmus versszakpáronként. Az erről szóló – a tudományos megfigyelések és költői tapasztalatok alapján íródott 140 oldalas szakkönyvet az osztrák Novum Publishing Kiadó gondozza” – mondta a szerző.

A 2021. november 19-21. között megrendezésre kerülő Győri Könyvszalon a vidék legjelentősebb könyves rendezvénye, amely felvonultatja a könyvpiac újdonságait, figyelemmel kíséri, és bemutatja a régió irodalmi értékeit, valamint színvonalas programokat kínálva egy teljes hétvégére a könyvek világába invitálja a közönséget. Komplex kulturális esemény, amelynek középpontjában az irodalom áll. A programfüzet szerint a Könyvszalon célja, hogy minél szélesebb társadalmi rétegeket szólítson meg, különös tekintettel az ifjúságra és a családokra, akik számára bőséges programválasztékot kínál a könyvfesztivál három napja. A rendezvények többségét az érdeklődők ingyenesen látogathatják, a kiállítók által hozott könyveket pedig jelentős kedvezményekkel vásárolhatják meg a Könyvszalon ideje alatt. A programfüzet a konyvszalon.gyoriszalon.hu linken elérhető.

A Könyvszalon programjában Mező Tibor és vendégei november 20-án szombaton 14 és 15 óra között kaptak helyet a Győri Nemzeti Színház Nagytermében. Az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyvének ismertetése rendhagyó könyvbemutató lesz, mert biblioterápia keretében is bemutatják Vásáry Tamás, Mező-Vinnai Zita, valamint a Győri Nemzeti Színház tagjainak közreműködésével. A mű felolvasása előtt Dr. Szentgyörgyi Rudolf, az ELTE egyetemi adjunktusa értékeli a könyv egyes részleteit, majd miután a vers teljes szövege elhangzott, a színpadon a szereplők biblioterápiás csoporttá alakulnak át, egyrészt azzal a céllal, hogy betekintést nyújtsanak egy ilyen foglalkozás működésébe, másrészt, hogy ezáltal a hallgatóságot is hozzásegítsék az alkotás mélyebb megértéséhez.

„Magyarországon is egyre elterjedtebbek a biblioterápiás foglalkozások, amelyek során a résztvevők különböző olvasmányokat használnak fel segítő, fejlesztő munkában a pszicho-szociális problémák kezelésére, illetve az önismeret fejlesztésére. A könyvtárakban az új művek bemutatása a hátrányos helyzetű célcsoport számára szintén a biblioterápia feladata. Jelen esetben a szereplők az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyvéből olvasnak fel részleteket, amelyekhez hozzáfűzik saját életük tapasztalatait, megosztják a bennük felmerülő gondolatokat, érzéseket.” – mondta Mező Tibor.

A rendezvény ingyenesen látogatható, azonban az adományozni szándékozó közönségnek lehetősége nyílik a könyvet megszerezni egy V.I.P. csomag megvásárlása által. A bevételt a Vásáry Tamás által alapított Gyermekhíd Alapítvány részére ajánlják fel. „A Gyermekhíd Alapítvány missziója, hogy alapokat nyújtson egy kiegyensúlyozott élethez a család nélkül felnövő gyermekek számára. Gyermekotthonban élő gyerekek és a velük foglalkozó nevelők és önkéntesek számára biztosít többoldalú támogatást, illetve szakmai fejlődési lehetőséget. A felajánlás a kreativitással párosul, és köszönjük”- mondta Joó Beatris, az Alapítvány operatív igazgatója.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
irodalom

Vaktérkép
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés