bezár
 

zene

2021. 11. 28.
Hungarian FolkEmbassy jubileum a Fonóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hungarian FolkEmbassy jubileum a Fonóban A Hungarian FolkEmbassy nagyszabású koncerttel, vendégfellépőkkel ünnepli tizedik születésnapját november 30-án, kedden a Fonó Budai Zeneházban. A magyar népzene és kultúra nemzetközi népszerűsítését a zászlajára tűző csapat estje első felében az elmúlt években készített tematikus műsoraiból válogat, majd bemutatja legutóbbi, a magyar-lengyel barátságot a középpontba állító lemezét.

"Már egyetemi éveim alatt zavart, hogy a magyarságot és az európaiságot egyesek egymást kizáró identitáselemként kezelik. Holott népzenénk, néptáncunk a legékesebb példája annak, hogy a két dolog nem értelmezhető egymás nélkül" - hangsúlyozta Rosonczy-Kovács Mihály hegedűs, a Hungarian FolkEmbassy alapítója, vezetője az MTI-nek.

A zenekar a kezdetektől markánsan képviseli a közép-európai nemzetek közös kulturális vonásait, a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepét, illetve törekszik a táncházmozgalom és az értelmiség kapcsolatának erősítésére.

A civil hivatásában lengyel-olasz politikai elemző Rosonczy-Kovács Mihály immár tizenöt éve tagja a Romengo együttesnek is, amely az egyik vendége lesz a november 30-i koncertnek. "Még 2015-ben állítottuk össze a Náisz-Köszönjük! című cigány tematikájú műsort a FolkEmbassy-vel, amiből most néhány részletet előadunk, és végre Lakatos Mónika, a Romengo énekesnője is csatlakozhat hozzánk ebben".

További blokkokban villantja fel a FolkEmbassy háborús tematikájú műsorát (El kell menni, nincs mit tenni - Nagy Háború a népdalok és versek alulnézetéből), közép-európai szvitjét, a Magyarország és Európa kapcsolatával foglalkozó programját, valamint népzenei karaokéját. "A koncert elején hallható első világháborús összeállítás és a közép-európai szvit szándékaim szerint egy dupla lemezzé fog kinőni".

A jubileumi koncert második fele a legutóbbi FolkEmbassy-lemez (Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár - népzenével és régizenével a magyar-lengyel barátságról) magyarországi bemutatója. "Érzelmi csatornákat szeretnénk nyitni a magyar népzenén keresztül, és ezeken keresztül diplomáciai üzeneteket közvetíteni. Találhatóak az anyagban menyasszony- és katonakísérők; Andrejszki Judit zenekara, a Musica Profana által a két nép régizenéi közötti hasonlóságot mutatjuk meg. De van egy mezőségi karácsonyi dalunk is, amelybe egy lengyel kolenda ágyazódik".

A Hungarian FolkEmbassy-ben Rosonczy-Kovács Mihály (hegedű, próza), Könczei Bálint (brácsák), Jobbágy Bence (cimbalom) és Lakatos Dávid (bőgő) játszik. A zenekarban és a koncerten közreműködik Andrejszki Judit (csembaló, ének), Kubinyi Júlia (ének), Bede Péter (szaxofon), ifj. Szerényi Béla (tekerő, furulya, tánc), vendég a Musica Profana, Lakatos Mónika és a Romengo zenekar, Navratil Andrea (ének), Juhász Zoltán (hosszúfurulya, duda), Nyitrai Tamás (hegedű) és Zrinyi Gál Vince (vers, próza).

Rosonczy-Kovács Mihály arról is beszélt az MTI-nek, hogy az ötletgazdaként és művészeti vezetőként általa jegyzett, a Magyarország Barátai Alapítvány által létrehozott honlap, amely a táncházmozgalom külföldi erősítése érdekében 2019-ben indult, továbbra is aktív. Hozzátette: podcastokban számolnak be a Kelet-Ázsiában, illetve Észak- és Dél-Amerikában élő magyar gyökerű, vagy a magyar kultúra iránt érdeklődő emberek, közösségek életéről, emellett angol nyelvű videókban mutatják be a táncházmozgalomban fontos témákat.

A négyzetes kép forrása: www.folkembassy.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Balogh Máté két ősbemutatója
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bartók György válaszol
Háttérinterjú Szálka Zsuzsannával kortárs zenéről, ismeretterjesztésről, művész és közönség kapcsolatáról
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Baráth Bálint válaszol

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Balla Gergellyel a Platon Karataev dalszövegeiről
színház

A kimondott szónak megint súlya lehet A kimondott szónak megint súlya lehet
Radnóti Zsuzsa Megmozdult irodalom című kötetéről
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A komolyzenében Magyarország világhatalom A komolyzenében Magyarország világhatalom
Interjú Palojtay János zongoraművésszel a zenei pálya buktatóiról, dilemmáiról, örömeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés