bezár
 

art&design

2021. 11. 28.
Árverésen Nagy Katalin cárnő levele Londonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Árverésen Nagy Katalin cárnő levele Londonban Nagy Katalin orosz cárnő 1787. április 20-án írt levele, amelyben a himlő elleni vakcina fontosságát hangsúlyozza Malorosszija (a mai Ukrajna) helytartója számára, december 1-jén kerül árverésre a londoni MacDougall's aukciósházban. A Pjotr Alekszandrovics grófnak küldött cirillbetűs levelet, amelyet korábban egy magángyűjteményben őriztek, a közelmúltban állították ki először Moszkvában - számolt be róla a livescience.com.

Nagy Katalin, aki 1762 és 1796 között uralkodott Oroszországban, az aukciósház közleménye szerint a védőoltások egyik fő szószólója volt, amikor a közvélemény nagy ellenállást tanúsított az ötlettel szemben. 1768-ban ő volt az első ember Oroszországban, akit beoltottak himlő ellen, és nem sokkal később a fiát is beoltatta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a himlő vírusa legalább 3000 évig pusztított a világon, mielőtt a modern oltási kampányok 1980-ban kiirtották. Ám a 18. századi Európában a himlő még egész falvakat pusztított el egyszerre. Az első sikeres himlő elleni vakcinát 1796-ban készítette egy angol orvos, Edward Jenner, aki rájött, hogy a tehénhimlőn átesett tehenészlányok védettek lesznek.

Nagy Katalin uralkodása idején azonban az oltással az embereket magának a himlővírusnak tették ki. Az orvosok az egészséges ember karján bemetszést végeztek, és a sebbe himlővel fertőzött személytől származó gennyel átitatott szövetszálat helyeztek. A fertőzés enyhébb betegséget okozott, és 2 százalékos volt a halálozás kockázata, míg a természetes úton megfertőződötteknél viszont ennek hússzorosa.

A cárnő a levélben kifejti, hogy a himlő "nagy károkat okoz, különösen a köznép körében, ezért az oltásnak mindenütt általánosnak kellene lennie". A cárnő levelét egy portréjával együtt bocsátják árverése. A két tétel a The Moscow Times szerint akár 1,6 millió dollárért (522 millió forintért) is elkelhet.

A négyzetes kép forrása: www.livescience.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Közös pontok keresése Közös pontok keresése
Utóhang a „Having no common past, let’s have a common future” című kiállítás kapcsán
art&design

A bezártság tere A bezártság tere
Herbert Anikó/Haniko Nubes című kiállításáról
art&design

Bonckést nyújtani a művésznek Bonckést nyújtani a művésznek
Milorad Krstić Das Anatomische Theater című kiállításmegnyitója a Kis Présházban
art&design

Lavírozás a látható és a láthatatlan között Lavírozás a látható és a láthatatlan között
Pannonhalma: A Láthatatlan spektrumok című kiállítás Az ábra, a fikció és a spekuláció kísérőprogramjáról

Más művészeti ágakról

színház

Ideológia a máglyán Ideológia a máglyán
Sütő András: Csillag a máglyán – Kelet-Nyugati Alkotóműhely
film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés