bezár
 

irodalom

2021. 12. 02.
Átadták az első Páholy Irodalmi Nagydíjat
Bereményi Géza kapta a debreceni díjat, melyet személyes történetekkel és tánccal köszönt meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Advent első vasárnapján adta át Végh Veronika, a Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon vezetője Bereményi Gézának Magyar Copperfield című könyvéért az első Páholy Irodalmi Nagydíjat. A debreceni kötődésű Kossuth-díjas író, filmrendező életrajzi regényét elevenítette fel Végh Veronikával – tudatta a Páholy Lakásszínház a prae.hu művészeti portállal.

Végh Veronika és a leghűségesebb páholytagok idén közösen döntöttek arról, hogy a már Debrecenben élő írónak adják az első díjat a Magyar Copperfield című önéletrajzi regényéért. Az egymillió forint összeggel járó díjat a Páholy nézőiből kialakult irodalomrajongó „olvasókör” adta össze. A következő évtől mindig egy olyan író kapja majd, akinek az előző évben megjelent könyve a legtöbb szavazatot kapja. A díj presztízsét növeli a fővédnök, valamint a díjátadóra meghívott színművész személye is: idén Szabó T. Anna és Dragomán György a díj két fővédnöke. A debreceni színház és irodalomrajongó társaság az elismerést minden év ősz végén adja majd át, hosszú távú céljuk pedig, hogy még több civil, kultúrabarát tag segítségével a díjat több kategóriában is kioszthassák. A Páholy Irodalmi Nagydíj mellett szeretnének létrehozni egy ifjúsági- és gyermek, valamint egy szórakoztató kategóriát is. Céljuk ezzel, hogy segítsék a kortárs írók munkáját, hogy lehetővé tegyék, hogy elmélyülhessenek egy számukra kedves témában, és mielőbb új könyv születhessen.

Sajnos a vasárnapi díjátadó meglepetésvendége betegség miatt nem tudott részt venni az eseményen, Végh Veronika azonban társával, egyben férjével, Csáki Szabolccsal, teljessé tették az élményt. Végh elmesélte, hogy hogyan vált valóra egy 27 éve dédelgetett álma ezzel a díjjal, majd Bereményi Gézával beszélgettek a győztes regény kapcsán többek között az első kamaszkori versről, a tízéves gyerekként megélt ’56-os élményekről, arról, mit jelentett számára a Teleki tér, ahol nagyszülei nevelték, hogy milyen malőr történt Párizsban az  Európai Filmdíj-átadó ünnepségén, és hogy hogyan ismerkedett meg és dolgozott együtt Cseh Tamással. Az esten két Cseh Tamás-dalt is elhangzott Csáki Szabolcs előadásában, végül pedig a Nagy utazás című film betétdalát hallhatták a jelenlévők, melynek szövegét szintén Bereményi Géza írta. A háziasszony az est végén felkérte az írót, és táncoltak, miközben a közönség együtt énekelte Szabolccsal a mindenki által jól ismert slágert.

Csáki Szabolcs

Fotók: Páholy Lakásszínház

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés