bezár
 

art&design

2021. 12. 03.
Az Array Collective Turner-díjazott
Észak-Írországi művészcsoport nyerte meg az elismerést
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jogvédő aktivistákból álló művészcsoport a legrangosabb kortárs brit képzőművészeti elismerés, a Turner-díj idei kitüntetettje. A zsűri döntését az angliai Coventry város székesegyházában tartott szerda esti díjkiosztó gálán jelentették be.

A 11 belfasti illetőségű alkotóművész – Sighle Bhreathnach-Cashell, Sinead Bhreathnach-Cashell, Jane Butler, Emma Campbell, Alessia Cargnelli, Mitch Conlon, Clodagh Lavelle, Grace McMurray, Stephen Millar, Laura O'Connor, Thomas Wells – által 2016-ban alakított csoport elsősorban olyan észak-írországi társadalompolitikai és emberi jogi kérdésekre összpontosítja tevékenységét, mint az abortuszhoz fűződő jog, a helyi LMBTQ-közösséget megillető jogok, a szociális jóléti juttatások elosztása és az észak-írországi társadalom mentálhigiénés állapota.

A díjnyertes alkotás egy stilizált shebeen. Az ír síbín elnevezésből angolosított nevű shebeen nem más, mint egy illegális kocsma, ahol engedély nélkül értékesítenek szeszesitalt. Az Array Collective által felépített – a székesegyházhoz közeli Herbert művészeti galériában és múzeumban kiállított – shebeen önmagában is protestalkotás, de a művészcsoport szélesebb körű társadalompolitikai-jogi aktivitását is tükrözi: nyitott mennyezetének helyén tiltakozó transzparensek és lobogók függnek, és hasonló tartalmú, művészi kidolgozású installációk borítják a falakat is.

A nyertes alkotás

Alex Farquharson, a Turner-díjat gondozó Tate Britain londoni képzőművészeti galéria és múzeum igazgatója, a díj zsűrijének elnöke a díjnyertes művészcsoportról az átadási ceremónián elmondta: az Array Collective nehéz, még ma is szektariánus megosztottság szabdalta környezetben végzi tevékenységét. Farquharson méltatása szerint a csoport ennek ellenére humort, élvezetet, örömet, reményt, a szektarianizmuson túlmutató gondolkodást vegyít nagyon fontos problémákra összpontosító munkájába.

Az 1984-ben alapított Turner-díjat most első ízben nyerték észak-írországi művészek, és ugyancsak most fordult elő először, hogy a díjesélyesek listáján egyéni művészek nem, csak művészkollektívák szerepeltek. Idén az Array Collective mellett négy másik művészcsoport – a Black Obsidian Sound System, a Cooking Sections, a Gentle/Radical és a Project Art Works – versengett az elismerésért. A Turner-díjhoz 25 ezer font (csaknem 11 millió forint) pénzdíj is jár. Tavaly a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások miatt nem osztották ki a díjat. Ehelyett a Tate Britain tíz, a járvány miatt szorult helyzetbe került alkotóművésznek fejenként tízezer font juttatással járó ösztöndíjat alapított.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Viktoriánus avantgárdok Viktoriánus avantgárdok
Bevezetés a preraffaelita művészetbe – 1. rész
art&design

Realista mágia és objektum-orientált művészet Realista mágia és objektum-orientált művészet
Halász Péter Tamás SOL+ című kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
art&design

Egy androgün reggele Egy androgün reggele
Avagy a WOFT: Lair című kiállításról az FKSE pincéjében

Más művészeti ágakról

színház

Ideológia a máglyán Ideológia a máglyán
Sütő András: Csillag a máglyán – Kelet-Nyugati Alkotóműhely
Beszélgetés Balla Gergellyel a Platon Karataev dalszövegeiről
Interjú Palojtay János zongoraművésszel a zenei pálya buktatóiról, dilemmáiról, örömeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés