bezár
 

zene

2021. 12. 05.
A Liszt Ferenc Kamarezenekar zenei átalakító show-ja advent második vasárnapján a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Liszt Ferenc Kamarezenekar zenei átalakító show-ja advent második vasárnapján a Zeneakadémián December 5-én 19:30-tól ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zeneakadémián – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal. 

Örökség és megújulás címet viseli a hazai legismertebb kamarazenekar koncertje, amelyen a népzenétől és a cigányzenétől kapott sokrétű motiváció kerül reflektorfénybe a zeneirodalom klasszikusain keresztül. A sztárok és tanítványok pörgős hangversenyén Sergei Dogadin, Várdai István, Sárközy Lajos és zenekara, valamint a Zeneakadémia fiataljai lépnek fel együtt. 

A koncert egyben Mesterjáték programjuk első nyilvános eseménye is, melynek keretében a zenekar lehetőséget biztosít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói számára neves vendégművészekkel való közös fellépésre. A Liszt Ferenc Kamarazenekar Várdai István vezetésével egy őszi kurzus, majd a hangversenyt megelőző próbafolyamat keretében adta tovább a hallgatóknak a tökéletes zenekari játékhoz szükséges tudást. A legtehetségesebb diákok ezen az estén a világhírű kamarazenekar tagjai között kapnak helyet, és együtt köszönthetik majd a színpadon Sergei Dogadin hegedűművészt, aki Brahms hegedűversenyével mutatkozik be a budapesti közönségnek. Sergei Dogadin, az orosz hegedűiskola egyik legkitűnőbb képviselője, aki fiatal kora ellenére már megalapozta oroszországi és nemzetközi szóló- és kamarazenészi karrierjét. A Szentpétervári Konzervatóriumban Vlagyimir Ovcsareknél tanult, Gstaadban pedig a Nemzetközi Menuhin Zeneakadémián Maxim Vengerov, Kölnben a Zene- és Táncművészeti Főiskolán Mihaela Martin tanítvány volt. Több tekintélyes hegedűverseny nyertese, áttörő sikerének köszönhetően Valerij Gergijev közös fellépésre hívta meg a Mikkeli és Grafenegg-ben megrendezett Európai Nyári Fesztiválra a Mariinszkij Zenekarral, továbbá a 2020. őszi Moszkvai Első Zaryadye Nemzetközi Fesztiválra. Ifjabb Sárközy Lajos, Junior Prima-díjas hegedűművész – aki mindössze 13 éves volt, amikor felvételt nyert a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába – hétgenerációs, nagynevű Sárközy zenészdinasztia sarja. 15 évesen megnyerte a Radics Gábor magyar jazzhegedűversenyt, ezután megjelent szólólemeze I am Only Fifteen címmel. 17 évesen saját zenekart alapított. 2015-ben a muzsikus társadalom őt választotta a Gipsy Philharmonic Orchestra élére, művészeti vezetőnek és főprímásnak. A harmincas évei elején járó művész az eltűnőben lévő, évszázados zenei kultúrát igyekszik ápolni. Célja, hogy a magyar kultúrát minél szélesebb körben népszerűsítse.

A műsor első felében Bartók: Román népi táncok című művének vonószenekari átirata, majd Brahms: D-dúr hegedűversenye hangzik el, a szünet után pedig Liszt 2. magyar rapszódiáját hallhatja a közönség, amit Wolf Péter az együttes felkérésére dolgozott át vonószenekarra. Popper Dávid Magyar rapszódiájának zenekari átiratát egyedülálló előadásban mutatják be, Várdai István szólójához a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Sárközyék adják a kíséretet. Ezt követi egy cigányzenei blokk, majd a műsort Brahms 1., 5. és 6. magyar tánca zárja, amelynek motívumait felváltva vezeti fel Sárközy Lajos zenekara és a vonószenekar, ezért néhol improvizációs részek kibontakozására is számíthat a budapesti közönség.

A koncerten közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Várdai István (cselló, művészeti vezető), Tfirst Péter (koncertmester), Sergei Dogadin (hegedű), Sárközy Lajos és zenekara, valamint a Zeneakadémia hallgatói.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar
A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé vált. Félévszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több, mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. Az együttes, amelynek koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter, évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be
a szakmai felkészítésbe és művészi koncepció kialakításába.

Négyzetes kép a leadben: www.lfkz.hu
Facebookos kép: www.lfkz.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
A 14. Frankofón Filmnapokról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés