bezár
 

art&design

2021. 12. 10.
Dante-kiállítás a MANK Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dante-kiállítás a MANK Galériában Dante mai napig élő kultuszát mutatja be több mint ötven képzőművészeti alkotáson keresztül a „Dante univerzuma” című kiállítás szerdától a szentendrei MANK Galériában.

A Magyar Alkotók Országos Egyesülete (MAOE) Képzőművészeti Tagozatának bemutatkozó csoportos kiállításán ez alkalommal Dante Alighieri alakjának és irodalmi életművének kortárs képzőművészeti megfogalmazásával találkozhatnak az érdeklődők – közölte az MTI-vel a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

„A középkor egyik leguniverzálisabb géniusza, Dante életműve az elmúlt hétszáz évben különös módon foglalkoztatta a társművészetek alkotóit” – idézi a közlemény a kiállítást Sárkány Győzővel együtt rendező Nátyi Róbertet. Mint a művészettörténész hozzáteszi: „megállapítható, hogy minden pályázó teljesen szabadon értelmezte a felkérést, az ábrázolások nem kísérői a szövegnek, hanem újraértelmezői. A vizualitás sokszínű, plurális nyelvén, szenzibilis médiumokként az eredeti opusnak napjainkhoz szóló üzeneteit, az évszázadok alatt kifejtett eredményeit, kultúránkban betöltött változó szerepéhez idomulva fogalmazták meg”.

A MANK közleménye szerint a kiállításban szereplő alkotások között találni közvetlen, a szöveg alapján létrejött reflexív műveket, amelyek Dante szövegeire épülő parafrázisoknak tekinthetők, ugyanakkor teljesen szabad asszociációkra épülő művek is megjelennek. Több alkotásban a tiszteletadás jeleként tűnik fel Danténak az európai művészetből jól ismert, jellegzetes portréja, de szintén sokszor köszönnek vissza az Isteni színjátékból ismert költői képek, a Pokol megjelenítése, kiváltképp a Pokol kapujának megszólító erejű, költői víziója.

Mint a közlemény emlékeztet, a Dante univerzuma című tárlat apropóját a költő halálának hétszázadik évfordulója adja. A kiállításon bemutatott félszáz mű hűen jelzi, hogy Magyarországon Dante kultusza, múlhatatlan művének tekintélye, nemcsak az elmúlt két évszázadban virágzott, hanem a mai napig ihletet nyújt a kortárs művészek számára – hangsúlyozták a szervezők.

A kiállítás része a MANK Nonprofit Kft. és a MAOE több évre visszanyúló együttműködésének, amelyet szerdán három évre szóló együttműködési megállapodás aláírásával erősítettek meg – áll a közleményben. A tárlat december 23-ig látogatható a MANK Galériában, majd az olaszországi közönség láthatja a Római Magyar Akadémián.

Kép a leadben: Domenico di Michelino La Divina Commedia di Dante (részlet)
Forrás: Wikimedia Commons

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Hova tűnt a lakástextil? Hova tűnt a lakástextil?
Vélemény az idei Texhibition című kiállításról
art&design

Boldogság, gyere haza… Boldogság, gyere haza…
Bihari Ágnes Boldog Kft című tárlatáról
art&design

Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag
Interjú Borsos Lőrinc művészpárossal az eddig elért eredményekről, az alkotói én fejlődéséről és a magyar művészek kitörési lehetőségeiről
art&design

A vallaurisi kerámia aranykora A vallaurisi kerámia aranykora
A Musée Magnelli, musée de la céramique átfogó kiállításáról

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Táncház, vendégmunkás, indián Táncház, vendégmunkás, indián
Interjú Korniss Péterrel külföldi kiállításokról, sikerekről, változó világunkról és a magyar fotográfia nemzetközi megítéléséről
színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés